Prešovský kraj schválil úver 15 miliónov eur na spolufinancovanie projektov v oblasti školstva a infraštruktúry

NETKY.SK • 15 Október 2024, 11:58 • 2 min
Prešovský kraj schválil úver 15 miliónov eur na spolufinancovanie projektov v oblasti školstva a infraštruktúry

PREŠOV - Prešovskí krajskí poslanci schválili úver vo výške 15 miliónov eur, ktorý zabezpečí plynulé spolufinancovanie projektov z európskych fondov. Tento krok umožní realizáciu investícií do kultúrnych a školských zariadení, ciest a mostov v celkových nákladoch až 231 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Na svojom pondelkovom rokovaní schválili prešovskí krajskí poslanci prijatie úveru vo výške 15 miliónov eur. Tieto prostriedky majú za cieľ zabezpečiť plynulé spolufinancovanie projektov, ktoré budú podporené z európskych zdrojov.

Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje v najbližších rokoch realizovať množstvo projektov, ktoré budú financované z európskych a štátnych fondov. Tieto projekty sa budú zameriavať na rekonštrukciu kultúrnych a školských zariadení, ciest a mostov, pričom celkové predpokladané náklady dosiahnu približne 231 miliónov eur.

"Na úspešnú realizáciu týchto projektov je potrebné zabezpečiť plynulé financovanie. Keďže PSK nemá voľné zdroje na spolufinancovanie, rozhodli sme sa osloviť komerčné banky s ponukou dlhodobého financovania," uviedol Peter Makara, vedúci odboru financií Úradu PSK.

Po zhodnotení štyroch predložených ponúk a následnej aukcii bola vybraná ponuka jednej z bánk, ktorá ponúkla fixnú úrokovú sadzbu 2,34 percenta na obdobie troch rokov. Splatnosť úveru je stanovená na 15 rokov, pričom splátky budú prebiehať štvrťročne. Čerpanie úveru je plánované na roky 2025 a 2026.

Podľa Marcela Novotného, hlavného kontrolóra PSK, kraj spĺňa všetky podmienky pre čerpanie úveru, čo posilňuje perspektívu realizácie plánovaných projektov a ich prínos pre región. Tieto investície sú kľúčové pre zlepšenie infraštruktúry a rozvoj kultúrneho a vzdelávacieho prostredia v Prešovskom kraji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: PSK, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies