Prezident apeluje na zmier: Vrátili sme sa do obdobia pred atentátom + VIDEO

NETKY.SK • 23 August 2024, 14:11 • 2 min
Prezident apeluje na zmier: Vrátili sme sa do obdobia pred atentátom + VIDEO

BRATISLAVA - Prezident upozornil, že sme svedkami pokusov o deštrukciu štátu a obchádzanie demokratických parlamentných mechanizmov.

slovakia

left justify in out

Prezident Peter Pellegrini vo videu oznámil, že sa v najbližších dňoch stretne s Petrom Žigom, povereným predsedom parlamentu, a s premiérom Robertom Ficom, ako aj s ďalšími lídrami politických strán. Jeho cieľom je apelovať na zmierenie. Po takmer mesačnej odmlke, za ktorú čelil kritike opozície, Pellegrini vyjadril znepokojenie nad aktuálnym politickým vývojom na Slovensku.

"Nie kvôli konkrétnym rozhodnutiam niektorých politikov, pretože tie podľa môjho názoru neprekračujú štandardný rámec politického diania, ale predovšetkým kvôli opätovnému nárastu mimoriadne nevraživej atmosféry, radikálnemu slovníku politických lídrov a otvorenej nenávisti na sociálnych sieťach," uviedol prezident.

Podľa neho sa Slovensko vrátilo do obdobia pred atentátom. "Žiadna sebareflexia, žiadne zmierenie a do koša hodené všetky predsavzatia o tom, ako zmeníme svoje správanie a spôsoby, aby sa situácia na Slovensku konečne upokojila," dodal.

Pellegrini tiež kritizoval opozíciu za nedávne protivládne protesty. "Namiesto kultivovanej diskusie v parlamente vidíme opäť ľudí v uliciach, namiesto rešpektu k výsledkom volieb, ktoré stále potvrdzujú aj prieskumy verejnej mienky, počúvame reči o potrebe revolúcie na záchranu demokracie," podotkol Pellegrini.

Prezident upozornil, že sme svedkami pokusov o deštrukciu štátu a obchádzanie demokratických parlamentných mechanizmov.

Sčasti uznal aj kritiku ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej za odvolanie riaditeľov SND a SNG. "Súhlasím, že pri odvolávaní sú dôležité aj spôsoby a argumentácia, ktorá má zodpovedať úrovni dvadsiateho prvého storočia," vyhlásil, ale dodal, že podobných zmien sa v minulosti udialo mnoho a prešli bez rozruchu.

Pokiaľ ide o ministra spravodlivosti Borisa Suska, ktorý čelí opozičnému tlaku za prerušenie väzby odsúdenému bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, Pellegrini uviedol, že túto kritiku pozorne vníma.

"Považujem za najdôležitejšie zdôrazniť, tak, ako som to už urobil, že o vine a treste môžu v demokratickom a právnom štáte rozhodovať výlučne súdy, nie politici, ale ani ľudia na námestiach, a preto verím, že Najvyšší súd v tejto veci rozhodne čo najskôr," povedal prezident.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Peter Pellegrini, Foto: FB/Peter Pellegrini
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies