Prezident Pellegrini vzdáva hold obetiam banských nešťastí pri Dni bielych ruží

NETKY.SK • 10 August 2024, 17:01 • 2 min
Prezident Pellegrini vzdáva hold obetiam banských nešťastí pri Dni bielych ruží

Pri príležitosti Dňa obetí banských nešťastí a Dňa bielych ruží prezident Peter Pellegrini zdôraznil hlboké korene baníckej profesie v slovenskej zemi. Na sociálnych sieťach sa vyjadril k tragédii v Handlovej z augusta 2009, ktorá si vyžiadala životy 20 baníkov a záchranárov, a vyzval verejnosť, aby si pri pohľade na bielu ružu uctila pamiatku tých, ktorí prišli o život pri nebezpečnej práci v baniach.

slovakia

left justify in out

"Banícka profesia má v našej vlasti korene hlboké tak ako šachty a chodby, ktorými je popretkávaná slovenská zem. Úctu, uznanie a poďakovanie si preto zaslúži každý, kto svoj život zasvätil tomuto namáhavému a riskantnému povolaniu, ktoré nič neodpúšťa. Nech sú ich odvaha, statočnosť a nasadenie večným symbolom pre každého z nás," skonštatoval prezident Peter Pellegrini v sobotu na sociálnych sieťach. 

Pri príležitosti Dňa obetí banských nešťastí a Dňa bielych ruží poznamenal, že tento deň je spomienkou na najväčšiu tragédiu v histórii slovenského baníctva.

Dňa 10. augusta 2009 v podzemí bane v Handlovej prišlo o život 11 banských záchranárov a deväť baníkov. „Ani po 15 rokoch sa slzy nevyschli a bolesť zo straty 20 ľudských životov nezmizla. Jazvy, ktoré táto tragédia zanechala, sú stále prítomné v srdciach rodín, priateľov a v duši celého Slovenska,“ uviedol Pellegrini.

Prezident zároveň vyzval verejnosť, aby pri pohľade na bielu ružu v tento deň spomínala na všetkých, ktorí pri svojej každodennej ťažkej práci prišli o najcennejšie – svoj život.






 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: FB/ Peter Pellegrini, Foto: SITA.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies