Pri pokuse o útek z väzenia v Kongu zomrelo 129 ľudí + VIDEÁ

NETKY.SK • 3 September 2024, 19:50 • 2 min
Pri pokuse o útek z väzenia v Kongu zomrelo 129 ľudí + VIDEÁ

KINSHASA - Pri pokuse o útek z hlavného konžského väzenia zomrelo 129 ľudí vrátane niekoľkých zastrelených a ďalších, ktorí zahynuli v tlačenici v preplnenom zariadení, informovali v utorok úrady. Aktivisti tvrdili, že počet mŕtvych je vyšší, ale neuviedli presný počet.

slovakia

left justify in out

Podľa predbežného odhadu bolo 24 väzňov smrteľne postrelených "varovnými" výstrelmi dozorcov, keď sa v pondelok skoro ráno pokúšali utiecť z centrálnej väznice Makala v hlavnom meste Kinshasa, uviedol konžský minister vnútra Jacquemin Shabani na sociálnej platforme X.

"Vláda prevzala do starostlivosti aj 59 zranených osôb, ako aj niekoľko prípadov znásilnenia žien," povedal a dodal, že vo väznici, ktorej časť bola pri pokuse o útek vypálená, sa už obnovil poriadok.

K incidentom znásilnenia sa bližšie nevyjadril. Vo väzení sú väzni muži aj ženy.

Nebolo známe, či všetkých 129 mŕtvych boli väzni. Taktiež nebolo bezprostredne jasné, ako došlo k tlačenici, keďže podrobnosti o úteku z väzenia zostali riedke.

V Makale, najväčšej konžskej väznici s kapacitou 1 500 osôb, sa nachádza viac ako 12 000 väzňov, z ktorých väčšina čaká na súd, uviedla Amnesty International vo svojej najnovšej správe o krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: 8 News NOW / AP Photo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies