Pri útoku na pobrežné mesto na Haiti zahynulo 50 podozrivých členov gangu + VIDEO

NETKY.SK • 25 Október 2024, 16:47 • 2 min
Pri útoku na pobrežné mesto na Haiti zahynulo 50 podozrivých členov gangu + VIDEO

PANAMA - Najmenej 50 podozrivých členov gangu bolo zabitých pri útoku v západnom pobrežnom meste Arcahaie na Haiti, informovali vo štvrtok haitské úrady.

slovakia

left justify in out

Väčšinu z nich zastrelila polícia, najmenej tucet sa však v stredu utopilo, keď ich čln, ktorý prevážal muníciu pre gangy útočiace na mesto, narazil na útes a prevrátil sa, uviedol pre Rádio Caraibes Wilner Rene, predstaviteľ haitskej agentúry civilnej ochrany.

Útok na Arcahaie, ktoré sa nachádza asi 50 km severozápadne od hlavného mesta Port-au-Prince, sa začal 21. októbra. Ozbrojení útočníci sa najprv skrývali v blízkych oblastiach, než ich objavila polícia, uviedol Rene a dodal, že útok pokračuje a polícia naliehavo potrebuje posily.

Útok je súčasťou širšej vlny násilia, ktorá v posledných rokoch zachvátila Haiti v dôsledku prehlbujúcej sa politickej a sociálnej krízy.

Od zavraždenia prezidenta Jovenela Moiseho v roku 2021 sa Haiti ocitlo v mocenskom vákuu, ktoré umožnilo ozbrojeným gangom ovládnuť veľké časti mestských oblastí, najmä v Port-au-Prince.

V kombinácii s nedostatkom základných zdrojov viedlo násilie k vysídleniu viac ako 700 000 ľudí a k tisícom úmrtí, čo zhoršilo humanitárnu krízu v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: AP / Odelyn Joseph
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies