Príčinou strácania apetítu nemusia byť len letné horúčavy. Dajte si pozor na infekcie a chronickú bolesť

NETKY.SK • 15 August 2024, 18:30 • 2 min
Príčinou strácania apetítu nemusia byť len letné horúčavy. Dajte si pozor na infekcie a chronickú bolesť

Stavy, ktoré ovplyvňujú gastrointestinálny trakt, ako je zápalové ochorenie čriev (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída) a syndróm dráždivého čreva, môžu ovplyvniť chuť do jedla. Ak máte okrem straty chuti do jedla aj iné príznaky, ako je bolesť žalúdka, kŕče, hnačka, krv v stolici alebo únava, mali by ste navštíviť svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na ďalšie vyšetrenie.

slovakia

left justify in out

Zdravá chuť do jedla je nevyhnutnou súčasťou života – zvyšuje našu túžbu po jedle a umožňuje nám získať správne množstvo živín, ktoré potrebujeme, aby sme zostali v dobrej forme. Znižená chuť do jedla dokáže v tele spôsobiť rôzne reakcie. 

Vo väčšine prípadov je znížená chuť do jedla len krátkodobá, no ak tento stav pretrváva dlhšie alebo pravidelne, dokáže naše zdravie a náladu výrazne ohroziť.

Poďme si prebrať možné príčiny.

Vírusová alebo bakteriálna infekcia

Vírusová alebo bakteriálna infekcia vie byť častým spúšťačom straty apetítu. Choroby podobné chrípke, zápaly močových ciest môžu mať za následok potlačenie chuti do jedla. Keď sa necítite dobre, telo uvoľňuje chemikálie nazývané cytokíny, ktoré regulujú chuť do jedla ako súčasť zápalovej a imunitnej reakcie, ktorá pôsobí na neuróny v mozgu. To potláča našu chuť do jedla.

Niektoré dlhotrvajúce zdravotné ťažkosti môžu ovplyvniť našu chuť do jedla rôznymi spôsobmi. Niektoré stavy, ktoré môžu spôsobiť nedostatok chuti do jedla, napríklad: dlhodobá chronická bolesť, diabetes či ochorenia čriev.

Stavy, ktoré ovplyvňujú gastrointestinálny trakt, ako je zápalové ochorenie čriev (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída) a syndróm dráždivého čreva, môžu ovplyvniť chuť do jedla. Ak máte okrem straty chuti do jedla aj iné príznaky, ako jebolesť žalúdka, kŕče, hnačka, krv v stolici alebo únava, mali by ste navštíviť svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na ďalšie vyšetrenie.

Keď sa necítite dobre, telo uvoľňuje chemikálie nazývané cytokíny, ktoré regulujú chuť do jedla ako súčasť zápalovej a imunitnej reakcie, ktorá pôsobí na neuróny v mozgu. To potláča našu chuť do jedla.
Keď sa necítite dobre, telo uvoľňuje chemikálie nazývané cytokíny, ktoré regulujú chuť do jedla ako súčasť zápalovej a imunitnej reakcie, ktorá pôsobí na neuróny v mozgu. To potláča našu chuť do jedla.
Zdroj: foto: 24-7medcare.com.au

Psychologické faktory

Podmienky duševného zdravia môžu mať významný vplyv na vašu chuť do jedla. Ľudia trpiaci depresiou často strácajú záujem o jedlo a naša chuť do jedla má tendenciu klesať, keď pociťujeme úzkosť alebo stres alebo v dôsledku životných udalostí, ako je rozpad vzťahu alebo smrť milovanej osoby.

Jedinci s klinickou depresiou môžu stratiť záujem o všetko – vrátane jedla. Môže im chýbať energia na prípravu jedál a majú malý záujem o jedenie.

Strata chuti do jedla môže byť sprevádzaná ďalšími príznakmi, ako sú:

- Únava alebo nízka energia,

- nevoľnosť alebo vracanie,

- svalová slabosť,

- zápcha alebo hnačka,

- zmeny na koži, vlasoch alebo nechtoch.

 Ľudia trpiaci depresiou často strácajú záujem o jedlo a naša chuť do jedla má tendenciu klesať, keď pociťujeme úzkosť alebo stres alebo v dôsledku životných udalostí...
Ľudia trpiaci depresiou často strácajú záujem o jedlo a naša chuť do jedla má tendenciu klesať, keď pociťujeme úzkosť alebo stres alebo v dôsledku životných udalostí...
Zdroj: foto: medicalnewstoday.com

Vedľajšie účinky liekov

Niektoré lieky, ako súantibiotiká, stimulanty, antidepresíva, lieky na krvný tlak a lieky na srdce, môžu znížiť chuť do jedla ako vedľajší účinok. Liečba rakoviny môže spôsobiť fyzické príznaky, ako je nevoľnosť, čo vedie k zníženiu chuti do jedla. Lieky proti nevoľnosti môžu v takýchto prípadoch pomôcť zvýšiť chuť do jedla.

Ak máte podozrenie, že liek spôsobuje stratu chuti do jedla, porozprávajte sa so svojím lekárom o možnostiach liečby. Váš poskytovateľ môže zmeniť dávku alebo typ liekov, ktoré užívate, poskytnúť vám vitamíny a doplnky stravy alebo predpísať lieky na stimuláciu chuti do jedla. Môžu vás tiež požiadať o stretnutie s dietológom, ktorý vám môže odporučiť zmeny v stravovacích návykoch alebo jesť viac určitých výživných potravín.

Niektoré lieky, ako súantibiotiká, stimulanty, antidepresíva, lieky na krvný tlak a lieky na srdce, môžu znížiť chuť do jedla ako vedľajší účinok.
Niektoré lieky, ako súantibiotiká, stimulanty, antidepresíva, lieky na krvný tlak a lieky na srdce, môžu znížiť chuť do jedla ako vedľajší účinok.
Zdroj: foto: midwestdetoxcenter.com

Počas jedenia nerobte viac vecí naraz

Podľa výskumov naozaj pomáha sústrediť sa na jedlo a nerobiť stresujúce veci popri konzumovaní potravy - práca, to už vôbec nie. Ak máte problém s prijímaním jedla skúste „stíšiť upozornenia, zavrieť počítač a sadnúť si, keď budete jesť,“ odporúča Dr. Gentile, klinická zdravotná psychologička so špecializáciou na choroby tráviaceho traktu v UCLA Health.

 Inými slovami, vyhnite sa pokušeniu rýchlo sa najesť, napríklad počas virtuálneho pracovného stretnutia, alebo si zahryznúť pri kontrole e-mailov – a zo všetkých síl sa snažte spomaliť.

Veľa ľudí nevenuje svojmu jedlu na tanieri takmer žiadnu všímavosť. Dr. Gentile namiesto toho navrhuje, aby ste presunuli svoju pozornosť na to, čo máte na tanieri – povedzme na slanosť vášho popcornu, upokojujúce teplo dusenej bielej ryže alebo chrumkavosť vášho zrelého jablka – a nedajte si na čas, kým ho budete jesť.

V prvom rade výskum ukazuje, že dôkladné prežúvanie jedla stimuluje uvoľňovanie tráviacich enzýmov vo vašich slinách, ktoré rozkladajú častice potravy na menšie kúsky, ktoré váš žalúdok ľahšie metabolizuje. 

Podľa výskumov naozaj pomáha sústrediť sa na jedlo a nerobiť stresujúce veci popri konzumovaní potravy - práca, to už vôbec nie.
Podľa výskumov naozaj pomáha sústrediť sa na jedlo a nerobiť stresujúce veci popri konzumovaní potravy - práca, to už vôbec nie.
Zdroj: foto: uhc.com

Ak ste na pár dní stratili chuť do jedla, pravdepodobne sa nemáte čoho obávať. Je normálne, že časom zaznamenáte menšie výkyvy chuti do jedla. Ak však trvá dlhšie ako niekoľko dní alebo je sprevádzaný ďalšími príznakmi, ako je únava, bolesť alebo vracanie, kontaktujte svojho lekára.

Ako liečiť stratu chuti do jedla

Liečba straty chuti do jedla závisí od príčiny. Váš lekár bude pravdepodobne klásť otázky o tom, ako často jete, ako sa cítite po jedle, či sa vaša hmotnosť zmenila alebo ako dlho bola vaša chuť do jedla problémom.

Váš lekár sa môže rozhodnúť vykonať testy, ako sú krvné testy alebo ultrazvuk žalúdka, v závislosti od počiatočných dojmov z vášho rozhovoru a fyzickej skúšky. Tieto testy môžu pomôcť identifikovať hlavnú príčinu vašej straty chuti do jedla.

Aj keď sa cítite slabo, je dôležité snažiť sa robiť pre seba pozitívne veci, pretože vám to môže pomôcť zlepšiť náladu. To môže zahŕňať jedenie jedla, o ktorom viete, že máte radi, alebo ktoré považujete za „komfortné jedlo“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: livi.co.uk, verywellmind.com, self.com; titulná foto: hw.qld.gov.au
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies