Skoro polovica Slovákov nemá žiadne úspory

NETKY.SK • 25 Jún 2024, 10:12 • 2 min
Skoro polovica Slovákov nemá žiadne úspory

BRATISLAVA - Finančné problémy majú podľa prieskumu častejšie ženy, ľudia vo veku 34 až 49 rokov a s nižším vzdelaním bez maturity. Iba 2,6 % ľudí má nasporených viac ako 50.000 eur.

slovakia

left justify in out

Necelá polovica Slovákov nemá žiadne úspory, finančnú rezervu si častejšie vytvárajú muži. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu, ktorý pre inkasnú spoločnosť EOS KSI Slovensko realizovala agentúra AKO v máji tohto roka na reprezentatívnej vzorke 1000 dospelých respondentov.

"Až 41,7 % opýtaných uviedlo, že nemajú žiadne úspory," priblížil riaditeľ spoločnosti Peter Dvornák. Z prieskumu vyplynulo, že medzi ľuďmi, ktorí nedokážu ušetriť ani euro, sú najmä tí, ktorí mali alebo majú požičané peniaze a majú osobnú skúsenosť s neschopnosťou splácať svoje dlhy.

Finančné problémy majú podľa prieskumu častejšie ženy, ľudia vo veku 34 až 49 rokov a s nižším vzdelaním bez maturity. Ide o samoživiteľov, obyvateľov Banskobystrického, Trenčianskeho, Žilinského a Košického kraja, ktorí majú príjem do 800 eur.

Naopak, prieskum ukázal, že finančnú rezervu si najčastejšie vytvárajú muži, ľudia s vysokoškolským alebo úplným stredoškolským vzdelaním s maturitou. Ďalej sú to ľudia žijúci v páre, obyvatelia Prešovského a Trnavského kraja alebo tí, ktorí v minulosti dokázali svoje pôžičky platiť načas, prípadne v súčasnosti nemajú požičané žiadne peniaze.

Inkasná spoločnosť sa zaujímala aj o to, koľko peňazí si Slováci dokážu nasporiť. Najčastejšie mali respondenti usporených menej ako 1000 eur. Tretina mala finančnú rezervu 1000 až 5000 eur. Od 5000 do 10 000 eur malo ušetrených 19 % ľudí a viac ako 50.000 eur iba 2,6 %.

Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že finančná situácia sa oproti minulému roku zhoršila. "Štyria z desiatich opýtaných deklarujú, že sa majú horšie ako pred rokom. Nadpriemerne často ide o ženy, ľudí vo vyššom veku a ľudí s nízkymi príjmami," doplnil Dvornák.

Na druhej strane, 15 % respondentov vníma oproti vlaňajšku zlepšenie svojej finančnej situácie. Ide častejšie o mužov, ľudí vo veku 18 až 33 rokov a absolventov vysokých škôl. Zarábajú viac ako 1000 eur a bývajú u rodiny bez toho, aby sa podieľali na nákladoch na bývanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: EOS KSI Slovensko, Foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies