Primerané množstvo kofeínu zdravie neohrozí - Gurmán Kofeín sa vyskytuje v rôznych potravinách, napríklad v čajových lístkoch, kávových bôboch a kakaových bôboch, z ktorých sa vyrába čokoláda, ale dá sa vyrobiť aj umelo. Primeraná konzumácia kofeínu u dos
Kofeín sa vyskytuje v rôznych potravinách, napríklad v čajových lístkoch, kávových bôboch a kakaových bôboch, z ktorých sa vyrába čokoláda, ale dá sa vyrobiť aj umelo. Primeraná konzumácia kofeínu u dospelých osôb – teda približne rovnaké množstvo, aké je obsiahnuté v dvoch až troch šálkach kávy alebo piatich až šiestich plechovkách kolových perlivých nápojov, nie je podľa odborníkov spojená so žiadnymi negatívnymi účinkami na zdravie. Na Slovensku je limit kofeínu v nealkoholických nápojoch stanovený na 150 mg/l a 350 mg/l v energetických nápojoch.
Kofeín sa dobre vstrebáva z tráviaceho traktu a jeho účinok sa prejaví asi po 15 minútach. Najväčšia časť kofeínu a jeho metabolitov sa vylúči z tela po šiestich hodinách, úplne až po 24 hodinách. "Početné štúdie dokázali, že pitie nápojov s kofeínom zvyšuje duševnú sviežosť, poznávacie schopnosti, bdelosť a fyzickú výdrž, pričom má vplyv aj na redukciu rizika vzniku cukrovky 2. typu, redukciu rakoviny hrubého čreva, Parkinsonovej choroby, kardiovaskulárnych ochorení, ale aj iných ochorení a môže podporovať zdravie," uviedol gastroenterológ a primár odborných ambulancií Miloš Bubán.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies