Olympiáda: Férové? Kontroverzná boxerka Khelifová sa teší zo zlata + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 10 August 2024, 10:31 • 3 min
Olympiáda: Férové? Kontroverzná boxerka Khelifová sa teší zo zlata + VIDEO + FOTO

Alžírska boxerka Imane Khelifová vyhrala zlatú medailu v kategórii do 66 kg na olympijských hrách v Paríži, kde vo finále zdolala Číňanku Jang Liou. Jej víťazstvo však vyvolalo kontroverzie kvôli vysokým hladinám testosterónu.

slovakia

left justify in out

Alžírska boxerka Imane Khelifová získala na parížskych olympijských hrách zlatú medailu v kategórii do 66 kg. V piatkovom finále porazila Číňanku Jang Liou jednoznačne 5:0. Bronzové medaily získali semifinalistky Janjaem Suwannaphengová z Thajska a Chen Nien Chin z Taiwanu.

Khelifová, ktorá má 25 rokov, sa stala olympijskou víťazkou napriek tomu, že čelí kritike kvôli vysokým hladinám mužského hormónu testosterón. Mnohí považujú jej účasť v ženskom turnaji za nespravodlivú. Na svojej prvej olympiáde v roku 2020, kde súťažila v kategórii do 60 kg, skončila vo štvrťfinále.

"Som nesmierne šťastná. Osem rokov som o tom snívala a teraz som olympijská víťazka so zlatou medailou," vyjadrila sa Khelifová, ktorá s výškou 179 cm mala nad všetkými súperkami v Paríži výraznú prevahu a bez väčších ťažkostí sa prebojovala k víťazstvu.

Spolu s Lin Yu-ting z Taiwanu čelili v Paríži kritike, no napriek tomu obidve dostali povolenie súťažiť, aj keď podľa IBA neprešli testom spôsobilosti pohlavia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: teraz.sk, Foto: IG/ imane khelif
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies