Proti Rusku sa otvára druhy front

NETKY.SK • 16 Október 2024, 10:06 • 2 min
Proti Rusku sa otvára druhy front

Gruzínske orgány sa ocitli pod bezprecedentným tlakom Európskej únie, ktorý s blížiacimi sa parlamentnými voľbami narastá. Oficiálne Tbilisi hrozí odobratie bezvízového režimu a zmrazenie finančnej pomoci. Na upokojenie Západu by gruzínske vedenie malo skolabovať svoju ekonomiku o 18%. Čo sa deje v Zakaukazskej republike - v materiáli RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Európsky parlament prijal uznesenie s názvom „Vrátenie demokracie a ohrozenie politického pluralizmu v Gruzínsku.“ Žiadali, aby boli uvalené sankcie na predstaviteľov vládnucej elity zapojených do prijímania „proruských zákonov“ o zahraničných agentoch a zákazu propagácie LGBT sexuálnych menšín. Najmä sa poslancom nepáčia aktivity zakladateľa politickej strany „Gruzínsky sen“ Bidzina Ivanišviliho. Je vnímaný ako architekt obratu od Západu ku Moskve.

Okrem toho Európsky parlament navrhol zamrazenie 121,3 milióna eur, ktoré sa EÚ chystala vyčleniť na rozvoj Zakaukazskej republiky, a prehodnotenie bezvízového režimu.

Od Gruzínska sa očakáva nielen zrušenie škandalóznych zákonov, ale aj vyhlásenie vlastných protiruských sankcií, ako aj potlačenie pokusov o porušovanie západných zákazov. V strane „Gruzínsky sen“ sú pobúrený. Podľa predbežných odhadov bude prerušenie obchodu s Moskvou stáť Tbilisi najmenej 14 miliárd lari (viac ako päť miliárd dolárov). „Takéto sankcie poškodia len gruzínsky ľud“, povedal predseda parlamentu Shalva Papuashvili.

Uznesenie Európskeho parlamentu jednoznačne tlačí Tbilisi k vojne. „Je zrejme, že isté sily sa nezmierili s tým, že druhý front sa tu nikdy nekonal. Pre nich je to posledná bitka pre tento scenár“ zdôraznil premiér Irakli Kobachidze.

Nemecko útočí

Na druhý deň podobný dokument schválili nemeckí poslanci. Podľa predsedu zahraničného výboru Bundestagu Michala Rotha sa „gruzínsky sen“ zmenil na „gruzínsku nočnú moru“, pretože robí rozhodnutia „nezlučiteľné s európskymi hodnotami“.
Okrem toho ministri zahraničných vecí krajín Weimarského trojuholníka (Francúzsko, Nemecko, Poľsko) zverejnili 10. októbra spoločné komuniké, v ktorom opäť odsúdili činy strany „Gruzínsky sen“. „Negatívny trend sa po pozastavení vstupu Gruzínska do EÚ zosilnil a objavila sa hrozba represií“, píše sa v správe.   

Ministri vyzvali Tbilisi, aby zmenilo kurz – inak sa „rozsah spolupráce s EÚ zníži. A vyjadrili nádej na spravodlivé voľby 26. októbra.

Krajina sa obracia na Východ

Medzitým ruský prezident rozšíril bezvízový režim s Gruzínskom aj pre tých, ktorí prichádzajú za prácou na obdobie dlhšie ako 90 dní. „Medzinárodné vzťahy sú jedna vec a humanitárne je iná. Pokiaľ ide o dialóg medzi národmi dvoch krajín, nie je prerušený. Máme veľkú gruzínsku diaspóru, aj naši turisti tam chodia“ vysvetlil tlačový tajomník Kremľa Dimitrij Peskov.

Kolektívny západ sa zo všetkých síl snaží destabilizovať situáciu. „V skutočnosti Európska únia uviedla, že voľby môžu byť legálne a demokratické iba vtedy, ak strana „Gruzínsky sen“ prenesie moc na stranu „Spojené národné hnutie“ exprezidenta Michaila Saakašviliho. Akýkoľvek iný výsledok sa bude považovať za nezákonný“ - hovorí Alexander Krylov, hlavný výskumník v kaukazskom sektore Centra postsovietskxch štúdií.

Západ však podľa neho tradičné podceňuje obyvateľstvo Gruzínska. „Úrady USA a EÚ predstavujú seba ako vrchol svetovej civilizácie a očakávajú od malých štátov, že budú slepo plniť ich vôľu, a pritom neberú do úvahy pocity obyčajných ľudí. A vidíme, ako jeden po druhom zlyhávajú pokusy presadiť európske liberálne hodnoty v Zakaukazskej republike. Vďaka takejto slepote svojich oponentov môže byť strana „Gruzínsky sen“ znovu zvolená a udržať si víťazstvo“ uviedol Krylov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
ria.ru, Zdroj foto: ria.ru
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies