Putin hostí samit BRICS v Kazani: Lídri vyzývajú na ukončenie vojny na Ukrajine + VIDEO

NETKY.SK • 22 Október 2024, 09:42 • 2 min
Putin hostí samit BRICS v Kazani: Lídri vyzývajú na ukončenie vojny na Ukrajine + VIDEO

KAZAŇ - Ruský prezident Vladimir Putin otvoril samit BRICS v Kazani, kde Rusko tento rok predsedá. Lídri z Číny, Indie, Brazílie a arabských krajín naliehajú na Putina, aby našiel riešenie na ukončenie vojny na Ukrajine, zatiaľ čo Moskva prezentuje rastúci vplyv nezápadných krajín. Diskusie sa zameriavajú na globálne výzvy a posilnenie spolupráce v rámci BRICS.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident Vladimir Putin začína svoju prácu na samite BRICS, ktorý sa dnes začína v Kazani. Tento rok Moskva združeniu predsedá, takže ruský líder sa na podujatí zúčastňuje ako jeho hostiteľ.

Rusko chce na samite BRICS prezentovať rastúci vplyv nezápadného sveta, ale partneri Moskvy z Číny, Indie, Brazílie a arabského sveta naliehajú na prezidenta Vladimira Putina, aby našiel spôsob, ako ukončiť vojnu na Ukrajine.

Skupina BRICS v súčasnosti tvorí 45 % svetovej populácie a 35 % svetového hospodárstva podľa parity kúpnej sily, hoci Čína predstavuje viac ako polovicu jej hospodárskej sily.

Putin, ktorého Západ považuje za vojnového zločinca, povedal novinárom z krajín BRICS, že "BRICS sa nestavia do opozície voči nikomu" a že zmena hnacích síl globálneho rastu je jednoducho fakt. "Ide o združenie štátov, ktoré spolupracujú na základe spoločných hodnôt, spoločnej vízie rozvoja a predovšetkým zásady zohľadňovania záujmov toho druhého," povedal.

(Zľava doprava) Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva, čínsky líder Si Ťin-pching, juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa, indický premiér Naréndra Módí a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pózujú pre fotografiu na samite BRICS 2023 v Južnej Afrike.
(Zľava doprava) Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva, čínsky líder Si Ťin-pching, juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa, indický premiér Naréndra Módí a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pózujú pre fotografiu na samite BRICS 2023 v Južnej Afrike.
Zdroj: Geopolitical Monitor

Samit sa oficiálne začne večer priateľskou večerou pre všetkých príchodzích lídrov. Ešte predtým však Putin začne sériu dvojstranných stretnutí, ktoré budú pokračovať po večeri aj v nasledujúcich dňoch.

Ruský prezident bude dnes rokovať s indickým premiérom Naréndrom Módím, prezidentom Juhoafrickej republiky Cyrilom Ramaphosom, čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a prezidentom Egypta Abdelom Fattáhom as-Sísím. Očakáva sa, že lídri budú diskutovať o širokej škále tém.

Vloží aj rozhovory s prezidentkou Novej rozvojovej banky, bývalou prezidentkou Brazílie Dilmou Rouseffovou. Bude to už tretie Putinovo stretnutie s Rouseffovou po jej nástupe do funkcie v Novej rozvojovej banke.

 

Putin tvrdí, že sa nevzdá zabraných častí Ukrajiny

Putinova odpoveď bola v skratke taká, že Moskva nechce vymeniť štyri regióny východnej Ukrajiny, ktoré sú podľa nej teraz súčasťou Ruska, hoci ich časti zostávajú mimo jej kontroly, a že chce, aby sa v Európe zohľadnili jej dlhodobé bezpečnostné záujmy.

Dva ruské zdroje uviedli, že hoci sa v Moskve čoraz častejšie hovorí o možnej dohode o prímerí, zatiaľ neexistuje nič konkrétne - a že svet čaká na výsledok prezidentských volieb v Spojených štátoch z 5. novembra.

Postupujúce Rusko kontroluje približne pätinu Ukrajiny vrátane Krymu, ktorý obsadilo a jednostranne anektovalo v roku 2014, približne 80 % Donbasu - uhoľno-oceliarskej zóny zahŕňajúcej Doneckú a Luhanskú oblasť - a viac ako 70 % Záporožskej a Chersonskej oblasti.

Putin uviedol, že Západ si už uvedomil, že Rusko zvíťazí, ale že je otvorený rokovaniam na základe návrhov dohôd o prímerí, ktoré sa dosiahli v apríli 2022 v Istanbule.

V predvečer samitu BRICS sa Putin stretol s prezidentom Spojených arabských emirátov šejkom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom na neformálnych rozhovoroch, ktoré trvali až do polnoci v jeho rezidencii Novo-Ogaryovo pri Moskve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASS, Reuters, Foto: Reuters / BRICS-RUSSIA2 / Valeriy Sharifulin
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies