Putin odmieta vpád do Kurska a tvrdí, že hlavným cieľom vojny je východný Donbas + VIDEÁ

NETKY.SK • 6 September 2024, 11:38 • 2 min
Putin odmieta vpád do Kurska a tvrdí, že hlavným cieľom vojny je východný Donbas + VIDEÁ

KURSK - Ruský prezident tvrdí, že Kursk pomohol ruskej armáde dosiahnuť úspechy v Donbase; Inštitút pre štúdium vojny však tvrdí, že širšie dôsledky kurskej operácie zatiaľ nie sú jasné.

slovakia

left justify in out

Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že jeho hlavným cieľom na Ukrajine je po 30 mesiacoch bojov ovládnuť východnú oblasť Donbasu. Ruská ofenzíva vo februári 2022 zlyhala vo svojom expanzívnom cieli dobyť ukrajinské hlavné mesto Kyjev na západe a Moskva nebola schopná prevziať úplnú kontrolu nad údajne anektovanými oblasťami - administratívnymi regiónmi - Luhansk a Doneck v geografickej oblasti Donbasu.

Putin tvrdil, že ukrajinská ofenzíva v ruskej oblasti Kursk nemala žiadny účinok a že Ukrajina tým, že do Kurska priviezla "pomerne dobre pripravené jednotky" z iných oblastí, urýchlila postup Moskvy v Donbase. "Nepriateľ sa oslabil v kľúčových oblastiach, naša armáda urýchlila svoje útočné operácie," povedal.

Najvyšší ukrajinský vojenský veliteľ Oleksandr Syrskyi v rozhovore odvysielanom vo štvrtok oponoval Putinovi, keď povedal, že vpád do Kurska bol funkčný a že už šesť dní nedošlo k žiadnemu ruskému postupu na Pokrovsk, kľúčový sektor ukrajinského frontu. "Nepriateľ v tomto smere nepostúpil ani o meter. Inými slovami, naša stratégia funguje," povedal pre CNN. Syrskyj povedal, že armáda zaznamenala aj pokles ostreľovania a intenzity ruskej ofenzívy v iných sektoroch.

Inštitút pre štúdium vojny tento týždeň v hodnotení kurskej ofenzívy napísal: "Širšie dopady ukrajinského vpádu do Kurskej oblastina vojnu a akékoľvek predpokladané diplomatické riešenie vojny zatiaľ nie sú jasné a hodnotenia týchto dopadov sú predčasné." Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok povedal, že Ukrajina "udržiava vymedzené línie" v Kurskej oblasti a jedným z cieľov je ukázať Rusom, "čo je pre neho [Putina] dôležitejšie: obsadenie územia Ukrajiny alebo ochrana jeho obyvateľstva", a zároveň posilniť ruku Ukrajiny pre "férové" rokovania.

Ukrajina dosiahla "veľa" pri svojej kurskej ofenzíve na Rusko, ale je ťažké povedať, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej, povedal vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "Len Ukrajinci môžu urobiť ťažké rozhodnutia, ktoré sú potrebné, napríklad kde nasadiť svoje sily a aký typ vojny je v tejto situácii vhodný."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, The Guardian, Foto: Reuters / Roscongress Foundation / Kirill Kazachkov
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies