Putin: Zrušenie raketových obmedzení na Ukrajine by NATO dostalo do "vojny" s Ruskom

NETKY.SK • 13 September 2024, 14:39 • 2 min
Putin: Zrušenie raketových obmedzení na Ukrajine by NATO dostalo do "vojny" s Ruskom

MOSKVA - Vladimir Putin povedal, že ak by Západ povolil Kyjevu používať zbrane dlhšieho doletu proti cieľom v Rusku, znamenalo by to, že NATO by sa ocitlo vo "vojne" s Moskvou.

slovakia

left justify in out

Putin hovoril v čase, keď najvyšší diplomati USA a Spojeného kráľovstva diskutovali o zmiernení pravidiel pre odpaľovanie západných zbraní do Ruska, na ktoré Kyjev nalieha už viac ako dva a pol roka po ofenzíve Moskvy.  

"To by významným spôsobom zmenilo samotnú povahu konfliktu," povedal Putin reportérovi štátnej televízie. "Znamenalo by to, že krajiny NATO, USA a európske krajiny sú vo vojne s Ruskom," dodal. "Ak je to tak, potom vzhľadom na zmenu povahy konfliktu prijmeme príslušné rozhodnutia na základe hrozieb, ktorým budeme čeliť."

Povolenie Kyjevu zasiahnuť hlboko do Ruska "je rozhodnutím o tom, či sa krajiny NATO priamo zúčastňujú na vojenskom konflikte alebo nie".

Putinove vyjadrenia prišli deň po tom, ako americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zatiaľ najvýraznejšie naznačil, že Biely dom sa chystá zrušiť obmedzenia pre Ukrajinu, aby používala zbrane dlhého doletu dodané Západom na kľúčové vojenské ciele v Rusku.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a britský minister zahraničných vecí David Lammy prichádzajú do hlavného mesta Ukrajiny.
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a britský minister zahraničných vecí David Lammy prichádzajú do hlavného mesta Ukrajiny.
Zdroj: Reuters / Mark Schiefelbein

V prejave v Kyjeve spolu s ministrom zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Davidom Lammym Blinken uviedol, že USA boli "od prvého dňa" ochotné prispôsobiť svoju politiku zmenám situácie na bojisku na Ukrajine. "Budeme v tom pokračovať," zdôraznil.

Blinken povedal, že on a Lammy podajú správu svojim "šéfom" - Joeovi Bidenovi a Keirovi Starmerovi - po stredajších rozhovoroch s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Minister zahraničných vecí naznačil, že odoslanie balistických rakiet Iránom do Moskvy, ktoré bolo odhalené tento týždeň, zmenilo strategické myslenie Londýna a Washingtonu. Podľa neho ide o "významnú a nebezpečnú eskaláciu". Dodal: "Eskalátorom je tu Putin. Putin eskaloval dodávkou rakiet z Iránu. Vidíme novú os Ruska, Iránu a Severnej Kórey." Lammy vyzval Čínu, aby "nehádzala flintu do žita" s tým, čo nazval "skupinou odpadlíkov".

Zdroje z britskej vlády naznačili, že už bolo prijaté rozhodnutie povoliť Ukrajine používať rakety Storm Shadow na ciele v Rusku, hoci sa neočakáva, že by to bolo verejne oznámené v piatok, keď sa Starmer stretne s Bidenom vo Washingtone.

Obaja lídri plánujú v rámci rozsiahlej zahraničnopolitickej diskusie diskutovať o vojne na Ukrajine a o tom, ako by sa mohla ukončiť, pričom sa však vyhnú intenzívnemu zameraniu na jednotlivé zbraňové systémy, keďže ťažisko rozhovoru je strategické.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Kremlin.ru
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies