Maroš Šefčovič: Obchodný cár Únie posilňuje európsku ekonomiku

NETKY.SK • 18 September 2024, 15:36 • 2 min
Maroš Šefčovič: Obchodný cár Únie posilňuje európsku ekonomiku

Maroš Šefčovič, slovenský eurokomisár, sa stal dôležitou postavou európskej politiky po získaní prestížneho portfólia obchodu a hospodárskej bezpečnosti v rámci Európskej únie. V tejto úlohe, za ktorú si vyslúžil prezývku, má na starosti posilňovanie obchodných vzťahov a zabezpečovanie stabilných dodávok kľúčových komodít pre európsky priemysel.

slovakia

left justify in out

Maroš Šefčovič, slovenský eurokomisár s dlhoročnými skúsenosťami, nedávno získal významný post v rámci Európskej únie, keď mu bolo zverené portfólio obchodu a hospodárskej bezpečnosti.

Tento krok posilnil jeho vplyv na európsku politickú scénu, čím si vyslúžil prezývku "Obchodný cár Únie". Tento nový post nie je len veľkým úspechom pre Šefčoviča osobne, ale má aj veľký význam pre Slovensko a jeho ekonomiku.

Zdroj: FB/Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku

Nové portfólio s globálnym vplyvom

Maroš Šefčovič sa stal jednou z najvýznamnejších postáv Európskej únie v oblasti obchodnej politiky. S jeho novým portfóliom obchodu a hospodárskej bezpečnosti bude dohliadať na dôležité obchodné dohody, ktoré EÚ uzatvára s krajinami po celom svete.

Jeho úlohou bude zabezpečiť, aby sa obchodné vzťahy EÚ stali ešte stabilnejšími a konkurencieschopnejšími. Šefčovič tak zohráva kľúčovú úlohu pri podpore exportu členských krajín, vrátane Slovenska, ktoré je na zahraničnom obchode silne závislé.

Podpora slovenského exportu

Slovenskí exportéri tento krok privítali s veľkým nadšením. Šefčovičova skúsenosť a vplyv v Bruseli môžu pomôcť presadiť záujmy slovenských firiem, ktoré čelili viacerým výzvam, ako sú dôsledky Brexitu, pandémia COVID-19, energetická kríza a vojna na Ukrajine.

Šefčovičove snahy o zabezpečenie stabilných dodávok komodít a energetických surovín sú pre slovenských exportérov kľúčové​. Okrem toho, prácou na obchodných dohodách s tretími krajinami môže Šefčovič výrazne prispieť k zlepšeniu globálnej konkurencieschopnosti slovenských produktov.

obrazok
Zdroj: FB/Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku
obrazok
Zdroj: FB/Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku

Hospodárska bezpečnosť a stabilita

Jedným z hlavných cieľov nového portfólia je zabezpečenie hospodárskej bezpečnosti Európskej únie. Tento aspekt zahŕňa nielen ochranu európskeho trhu, ale aj riešenie potenciálnych kríz, ako sú nedostatky v dodávkach dôležitých surovín a energetických zdrojov.

Šefčovič bude mať zodpovednosť za vyjednávanie obchodných dohôd, ktoré nielen posilnia obchodné vzťahy EÚ, ale aj zabezpečia bezpečné dodávky kritických komodít pre priemysel.

Posilnenie európskej konkurencieschopnosti

Európska únia, ako jeden z najväčších hráčov v medzinárodnom obchode, čelí čoraz väčšej konkurencii zo strany krajín ako Čína a USA.

Šefčovič má za úlohu posilniť konkurencieschopnosť EÚ v globálnej ekonomike. Slovenskí exportéri vidia v jeho novom poste možnosť pre lepšiu ochranu a rozšírenie exportných trhov, čo by mohlo mať pozitívny dopad na slovenský priemysel​.

Zdroj: FB/Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/ Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku , Európske noviny, Foto: europarl.europa.eu
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies