Raši: Eurofondy riešia problémy s nedostatkom miest v škôlkach a školách aj v Bratislavskom kraji

NETKY.SK • 3 September 2024, 17:03 • 2 min
Raši: Eurofondy riešia problémy s nedostatkom miest v škôlkach a školách aj v Bratislavskom kraji

Minister Raši si dnes prezrel aj nové priestory Základnej školy kpt. Jána Nálepku, v ktorej vďaka nadstavbe vzniklo 10 kmeňových tried a 9 odborných učební.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši sa dnes zúčastnil na otvorení nových priestorov školy a telocvične Spojenej školy v Rohožníku, ako aj novej škôlky v Stupave, kde si prezrel tiež nadstavbu Základnej školy kpt. Jána Nálepku. Tá s viac ako 1 460 žiakmi patrí k najväčším na Slovensku a jej kapacita napriek tomu donedávna nedokázala pokryť potreby rýchlo rastúceho mesta.

"Viaceré regióny na Slovensku dlhé roky čelia nedostatku miest v školách. Vďaka podpore z eurofondov z nášho Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa túto situáciu podarilo zlepšiť," uviedol počas oficiálneho otvorenia nových priestorov základnej školy v Rohožníku minister Raši.

V základnej škole v Rohožníku pribudli vďaka podpore takmer 3 milióny eur z Integrovaného operačného programu (IROP) učebne, telocvičňa, moderné vybavenie a bezpečnejšie prostredie. Nadstavbou pôvodnej budovy tu vzniklo až 6 kmeňových tried a kapacita školy sa zvýšila na 486 žiakov. Vybudovali sa tiež dve nové odborné učebne – počítačová a fyzikálne laboratórium.

Nová telocvičňa má plochu takmer 1 340 m2 a vďaka tomu teraz vyhovuje zvýšeným kapacitám školy. Bezbariérový prístup do telocvične zabezpečil vhodné podmienky aj pre žiakov s telesným znevýhodnením. Vďaka dostatočnej veľkosti a proporčnému riešeniu bude slúžiť aj ako výcviková hala pre oddiel hádzanej. Využitá môže byť aj na basketbal a zmestia sa sem dve volejbalové ihriská. Telocvičňu môže v mimoškolských hodinách využívať aj verejnosť.

"Realizácia tohto projektu bola možná vďaka usilovnej práci mnohých ľudí, ktorí sa postarali o to, aby táto škola spĺňala všetky potreby moderného vzdelávania. Chcem preto vyjadriť úprimné poďakovanie všetkým, ktorí prispeli k tomu, že môžeme odštartovať nový školský rok v tejto zrekonštruovanej škole. Dnes sa začína nová kapitola vašej školy. Preto mi dovoľte popriať všetkým žiakom, ich rodičom, učiteľom a celému personálu veľa úspechov a šťastia v novom školskom roku," povedal Raši.

Minister Raši dnes navštívil aj Stupavu, ktorá podobne ako viaceré mestá a obce v Bratislavskom kraji dlhé roky čelila nedostatku miest v materských a základných školách spôsobeným demografickým vývojom v regióne. Vďaka vyše 1,5 miliónu eur z IROP sa túto situáciu podarilo zlepšiť a dnes slávnostne otvorili v meste novú škôlku na Zvončekovej ulici, ktorá poskytne miesto pre 92 detí.

"Táto škôlka je miestom, kde budú deti robiť svoje prvé kroky v spoznávaní sveta, nadväzovať priateľstvá, učiť sa a hrať sa. Deti, ktoré sem budú chodiť, si zaslúžia to najlepšie, a ja verím, že táto materská škola im to najlepšie poskytne," skonštatoval minister Raši.

Okrem novej škôlky na Zvončekovej ulici sa tiež podarilo zvýšiť kapacitu Materskej školy Ružová o 40 miest. Minister Raši si dnes prezrel aj nové priestory Základnej školy kpt. Jána Nálepku, v ktorej vďaka nadstavbe vzniklo 10 kmeňových tried a 9 odborných učební. Podarilo sa to aj vďaka podpore takmer 3 milióny eur z programu IROP. Súčasťou projektu bola aj úprava a navýšenie kapacity školskej kuchyne, ale aj vonkajšieho areálu školy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Foto: Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies