Reakcie: Atentát na Donalda Trumpa odsúdil prezident aj koaliční poslanci

NETKY.SK • 15 Júl 2024, 08:32 • 2 min
Reakcie: Atentát na Donalda Trumpa odsúdil prezident aj koaliční poslanci

BRATISLAVA - Prezident SR Peter Pellegrini zdôraznil, že použitie násilia pri presadzovaní svojho politického názoru musí byť vždy čo najdôraznejšie odsúdené.

slovakia

left justify in out

Prezident SR Peter Pellegrini odsudzuje streľbu na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Je hlboko znepokojený prerastaním násilia do politiky na celom svete. Uviedol to na sociálnej sieti. Zdôraznil, že použitie násilia pri presadzovaní svojho politického názoru musí byť vždy čo najdôraznejšie odsúdené.

"Dôrazne odsudzujem streľbu na Donalda Trumpa počas jeho kampane a som hlboko znepokojený prerastaním násilia do politiky na celom svete. O svojom prezidentovi majú občania Spojených štátov, ale aj všetkých ďalších demokratických krajín sveta rozhodnúť vo volebných miestnostiach, a nie streľbou na uliciach," napísal slovenský prezident.

Použitie násilia pri presadzovaní svojho politického názoru musí byť podľa Pellegriniho vždy čo najdôraznejšie odsúdené a vinníci spravodlivo potrestaní, aby ľudia nestrácali dôveru v demokraciu a demokratické štátne inštitúcie a nezačali brať spravodlivosť do vlastných rúk.

Republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa postrelili na sobotnom predvolebnom mítingu v Pensylvánii. Guľka mu zasiahla hornú časť pravého ucha. Útočník po streľbe zomrel, podarilo sa mu vystreliť niekoľkokrát. Útok sa vyšetruje ako atentát.

Politickí oponenti kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa sa ho pokúšajú zatvoriť a keď im to nevychádza, štvú verejnosť natoľko, že niekto vezme zbraň. Vyplýva to z vyjadrenia premiéra Roberta Fica v reakcii na útok na Trumpa.

"Politickí oponenti Donalda Trumpa sa ho pokúšajú zatvoriť a keď im to nevychádza, tak toľko štvú verejnosť, až nejaký úbožiak zoberie zbraň. A teraz budeme svedkami rečí o potrebe zmierenia, ukľudnenia a odpustenia," napísal premiér na sociálnej sieti.

Fico píše o scenári ako cez kopirák a vo vyjadrení kritizuje aj niektoré slovenské médiá. Premiér bol 15. mája terčom atentátu, keď na neho vystrelil útočník na výjazdovom rokovaní vlády SR v Handlovej. Zo zranení sa premiér zotavuje, od júla sa postupne vracia do výkonu funkcie.

Slovenská republika odsudzuje útok na kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na sociálnej sieti. Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár zdôraznil, že násilie nie je riešením politického nesúhlasu.

"V žiadnej politickej diskusii, za žiadnych okolností nie je možné riešiť nesúhlas s iným názorom atentátom. Násilie nie je riešením politického nesúhlasu, ale útokom na základné princípy demokracie. Po skúsenostiach s atentátom na predsedu vlády SR Roberta Fica o to dôraznejšie odmietame akékoľvek schvaľovanie či nabádanie k takýmto činom," uviedol minister zahraničných vecí. Trumpovi želá skoré uzdravenie.

Streľba na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa je ďalšou výstrahou pre demokraciu. Na sociálnej sieti to vyhlásil minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok. Odsúdil akékoľvek politicky motivované násilie na Slovensku i vo svete.

"Demokracia znamená, že politické rozhodnutia robia ľudia vo volebných miestnostiach, nie so zbraňami na uliciach. Predstava, že ak nedokážem politického oponenta poraziť v demokratickom volebnom súboji, tak ho fyzicky zlikvidujem je koniec demokracie a začiatok násilia, ktoré v minulosti neraz končilo občianskymi vojnami," zdôraznil Šutaj Eštok.

Minister doplnil, že útok na demokraticky zvoleného premiéra alebo na topfavorita prezidentských volieb je útokom na samotnú demokraciu. "Zažili sme to pred dvoma mesiacmi na Slovensku, dnes to zažívajú priamo v kolíske demokracie," napísal.

Verí, že politicky motivované násilie odsúdia všetky relevantné politické sily bez ohľadu na to, či obeť atentátu je alebo nie je ich osobným favoritom. Zároveň dodal, že akékoľvek schvaľovanie násilia v politike je cestou do pekla.

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga, poverený jej vedením, dôrazne odsúdil atentát na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Varuje pred zľahčovaním tohto činu.

"Ozbrojený útok na Donalda Trumpa na predvolebnom mítingu je desivý útok na podstatu demokracie a slobodnú politickú súťaž. Verím, že sa tento odsúdeniahodný zločin dôsledne vyšetrí a nebude sa opakovať. Rovnako dôrazne varujem pred akýmkoľvek zľahčovaním a bagatelizovaním tohto hrozného činu," vyhlásil podpredseda NR SR.

Nedávna podobná smutná skúsenosť na Slovensku poukázala podľa neho na rozdelenú spoločnosť, potrebu hlbokej sebareflexie celej spoločnosti a zastavenie šírenia nenávisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Peter Pellegrini, FB/Robert Fico, FB/Matúš Šutaj Eštok, FB/Juraj Blanár, FB/Národná rada SR, Foto: bbc.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies