Áno, vyprážané podkovičky z kapra a zemiakový šalát je overená vianočná klasika. Na slávnostnú večeru si však môžete pripraviť kapra na iný spôsob, prípadne siahnuť po inej rybke. Ponúkame vám tri recepty od osvedčených majstrov kuchyne. Sú zdravšie a ich príprava mnohokrát kratšia.
Pánov, ktorí prebrali známu reláciu Tajomstvo mojej kuchyne po Kamile Magálovej, predstavovať netreba. Šéfkuchári Gabo Kocák a spevák Robo Papp sú známe mená. Nemej známy je aj šéfkuchár Peter Varga, ktorého zase poznáte z televízie Markíza. A tu sú ich recepty.
Pošírovaný kapor s paštrnákovým pyré
Šéfkuchár: Robo Papp
Ingrediencie
Na kapra:
1 filet z kapra
½ čerstvého feniklu
1-2 mrkvy
½ póru
2 PL octu
4 PL obaľovacej zmesi kukuričnej so sezamom, Mäspoma
50 g parmezánu
2 strúčiky cesnaku
petržlenová vňať
soľ
čierne korenie
nové korenie celé
pomarančová kôra
maslo
Na pyré:
4 paštrnáky
2 PL masla
citrónová šťava
troška cukru
soľ
voda
Postup:
Do hrnca dáme variť vodu, pridáme fenikel, mrkvu, pór, nové i čierne korenie, soľ a ocot. Povaríme 10 minút, znížime teplotu, aby voda len jemne bublala a vložíme kapra. Udržiavame pod bodom varu, ak máme teplomer, ideálne cca 75°C. Pošírujeme 7-10 minút.
Obaľovaciu zmes jemne rozdrvíme na drobné kúsky, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, petržlenovú vňať, pomarančovú kôru a premiešame. Zmesou posypeme kapra, na vrch pridáme nastrúhaný parmezán a plátok masla, vložíme do vyhriatej rúry a necháme zopár minút zapiecť, resp. kým sa parmezán neroztopí.
Paštrnák uvaríme do mäkka. Ešte teplý vložíme do mixéra, rozmixujeme s troškou vody na požadovanú hustotu, pridáme maslo, citrónovú šťavu, troška cukru a soľ.
Pečená treska s paprikovou omáčkou a avokádom
Šéfkuchár: Gabo Kocák
Ingrediencie:
200 g filetu z tresky
korenie na ryby, Mäspoma
maslo
olivový olej
tymian
2 avokáda
1 limetka
10 g čerstvého koriandru
1-2 čili papričky
soľ
čierne korenie
100 g červenej čerstvej papriky
1 šalotka
1 PL hnedého trstinového cukru
10 g paradajkového pretlaku
10 ml sardelovej pasty
10 ml zeleninového vývaru
Postup:
Filet z tresky ochutíme korením na ryby, opečieme na oleji, na záver pridáme trošku masla a tymian. Avokádo popučíme, pridáme nakrájanú čili papričku, dochutíme limetkovou šťavou, koriandrom, soľou a čiernym korením. Papriku a šalotku nadrobno nakrájame. Hnedý cukor rozpustíme na oleji, pridáme papriku, šalotku, paradajkový pretlak a sardelovú pastu. Podlejeme zeleninovým vývarom a varíme do mäkka. Hotovú omáčku rozmixujeme. Rybu podávame s avokádom a sviežou paprikovou omáčkou.
Šéfkuchár: Peter Varga
Marinovaný írsky losos s avokádom smotanou a reďkovkou
Ingrediencie na marinanovanie lososa:
1 kg filet z lososa
50 g morská soľ
50 g cukru
šťava a kôra z jedného pomaranča
1 polievková lyžica korenia
70 ml vodky
50 g čerstvého kôpru
Ingrediencie na avokádový krém:
1 zrelé avokádo,
2 polievkové lyžice smotany
šťava z polovice citróna
soľ a čerstvo mleté biele korenie
Postup:
Položte lososa do hlbokého pekáča. Zmiešajte soľ a cukor a posypte lososa pomarančovou kôrou a bielym korením. Pridajte vodku a pomarančový džús so stonkou kôpru. Druhú polovicu kôpru dajte bokom. Zakryte lososa a zachlaďte cez noc v chladnicke.
Pomleté alebo nastrúhané avokádo, smotanu a citrónovú šťavu zmiešajte, dochuťte, prikryte igelitovou fóliou a dajte chladiť.
Vyberte lososa z chladničky a z marinády, položte na dosku a ostrým nožom jemne odstráňte spodnú časť lososa tak, aby na ňom nezostala tmavá časť kože.
Filet z lososa dajte na igelitovú fóliu, na ktorú ste si nadrobno nakrájali kôpor. Potom filet jemne stočte tak, aby vznikla krásna roláda. Jej konce zviažte a dajte zachladiť.
Servírovanie začnite avokádovým krémom, ktorý roztiahnete po tanieri. Lososovú roládu nakrájajte na kolieska, na ňu položte zopár kúskov lososového kaviáru, dozdobte smotanou, ktorá dodá jedlu skvelú a lahodnú chuť. Na záver pridajte tenké plátky čerstvej reďkovky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies