INTERPOL: Zhabanie syntetických drog za rekordných 1,05 mld. dolárov. Tvrdý úder drogovým kartelom v juhovýchodnej Ázii

NETKY.SK • 11 September 2024, 11:37 • 2 min
INTERPOL: Zhabanie syntetických drog za rekordných 1,05 mld. dolárov. Tvrdý úder drogovým kartelom v juhovýchodnej Ázii

LYON - Medzinárodná operácia proti obchodovaniu s drogami v juhovýchodnej Ázii, ktorú koordinoval INTERPOL, viedla k rekordným záchytom syntetických drog v hodnote približne 1,05 miliardy USD.

slovakia

left justify in out

Keďže hodnota zaistených drog pochádzala len z 58 razií, operácia poukázala na značné zisky zločineckých sietí z trhu so syntetickými drogami a na hrozbu, ktorú pre všetky regióny predstavujú nadnárodné skupiny organizovaného zločinu.

Operácia (22. júla - 7. augusta), do ktorej sa zapojili Austrália, Kambodža, Kórea, Mjanmarsko, Thajsko, Spojené štáty a Vietnam, odhalila aj informácie o vývoji trás a hrozbách obchodovania s ľuďmi. V Sydney sa podarilo zadržať takmer 900 kg metamfetamínu, ktorý pochádzal zo Spojených štátov.

To sa zhoduje s informáciami, ktoré naznačujú, že zdroj austrálskeho metamfetamínu sa presúva z juhovýchodnej Ázie do Severnej Ameriky, čo je spôsobené užšími väzbami medzi austrálskymi nadnárodnými organizovanými zločineckými skupinami a mexickými kartelmi, čo naznačuje zmeny v globálnych trasách obchodovania s drogami.

Zadržanie 1,5 tony ketamínu v juhovýchodnej Ázii ďalej poukazuje na to, že tento región je hlavným zdrojom tejto drogy pre svetové trhy, pričom rýchly rast trhu s ketamínom sa odráža vo vysokých zadržaných množstvách.

 

"Obchodovanie s drogami zostáva základom nadnárodného organizovaného zločinu. Zároveň podnecuje nárast násilia v uliciach, podkopáva podniky, komunity a dokonca aj krajiny. Práve preto sú tieto operácie dôležité, pretože predstavujú spoločné úsilie v boji proti tejto globálnej pohrome," povedal generálny tajomník INTERPOL-u Jürgen Stock.

 

Razie odhalili metódy pašovania

Operácia s názvom Lionfish Mayag II viedla k 29 zatknutiam a odhalila niektoré metódy, ktoré pašeráci používajú na pašovanie syntetických drog a chemických prekurzorov:

  • V Mjanmarsku sa našlo 13,5 tony kyanidu sodného, prekurzora metamfetamínu a extázy, zakopaného v 55-kilogramových sudoch. Približne 2,3 tony kryštalického metamfetamínu bolo zabavených aj z lode pri meste Pyarpon. Droga zabalená tak, aby vyzerala ako komerčná káva z Pobrežia Slonoviny, smerovala do Malajzie.
  • V Kórei sa našlo 16 kg metamfetamínu ukrytého v komerčnom mixéri na potraviny dodanom z Thajska.
  • V Austrálii bol metamfetamín ukrytý v striekacích pištoľiach v balíkoch zasielaných zo Spojených štátov.
  • Kambodžské úrady zadržali 200 kg ketamínu, ktorý dvaja čínski občania pašovali cez hranicu v prestrojení za obchodný čaj.

 

Úloha INTERPOL-u v boji proti obchodovaniu s drogami

Spolupráca prostredníctvom INTERPOL-u uľahčila výmenu spravodajských informácií v reálnom čase, čím sa zvýšila účinnosť operácie. INTERPOL analyzoval 291 kilogramov kokaínu, ktorý sa vyplavil na pobrežie vo Vietname, a nahral označenie do svojej databázy RELIEF, aby pomohol sledovať budúce zásielky.

RELIEF poskytuje pokročilé skúmanie znakov nástrojov zaistených balení drog, podrobnú analýzu vrátane chemického zloženia a automatizované porovnávanie log a znakov z lisovacích dosiek a kaziet. Od roku 2013 sa pri operáciách Lionfish podarilo zhabať tovar v hodnote 4,65 miliardy USD a zatknúť 5 646 osôb v 108 krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Interpol, Foto: Interpol
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies