REPORTÁŽ Banská Bystrica SNP80: Folklór je ich život +VIDEO +FOTO

NETKY.SK • 31 August 2024, 12:01 • 3 min
REPORTÁŽ  Banská Bystrica SNP80: Folklór je ich život +VIDEO +FOTO

BANSKÁ BYSTRICA – Jubilejné 80. oslavy Slovenského národného povstania sa v meste pod Urpínom niesli aj v znamení folklóru, spevu a tradícií slovenského národa.

slovakia

left justify in out

Podarilo sa nám osloviť dvoch pánov, ktorí majú spoločného menovateľa: folklór, spev, tradície a navyše aj veľký dar reči - podnikateľa a folkloristu Jozefa Maka z Banskej Bystrice a Mariana Čupku, rodáka zo Šumiaca, speváka, ľudového rozprávača známeho po celom svete. A čo nám prezradili?

 

Jozef Mak, folklorista, prekvapil piesňou Kráľova hoľa

Aj keď to znie akokoľvek ošúchane, o Jozefovi Makovi z Banskej Bystrice platí, že je folkloristom dušou a telom. On sa ním však stal už dávno predtým, ako našu krajinu zachvátil „folklórny ošiaľ“ a došlo veľkolepému vzkrieseniu ľudových piesní, tanca, krojov. Jozef Mak sa totiž nemalou mierou zaslúžil, že slovenský folklór nezanikol, dýcha, ba čo viac, v jeho podaní prekvitá v celej svojej kráse a po celom svete.

Ani on nechýbal na tohtoročných oslavách. Zdôraznil: „Nesmieme zabudnúť na mier, sloboda sa ťažko rodila“... a následne nás prekvapil úryvkom nádhernej a hrdej piesne „Kráľová hoľa“.

Pochválil organizátorov za bohatosť kultúrneho programu a poukázal na výstižné a poučné slová našich čelných predstaviteľov v príhovoroch. „Sloboda sa ťažko rodila. Vážme si ju, lebo je naša. My všetci musíme na to prispievať, aby sme mohli v slobodnej krajine a prekrásnej krajine, v našej Slovenskej republike žiť, a samozrejme aj v tej slobodnej Európe, lebo to je dôležité, aby naša Európa bola v mieri.“

Zaspomínal si tiež na svojich starých rodičov, ktorí bojovali na Telgárte a boli účastníkmi Slovenského národného povstania.

     

Marian Čupka, spevák a ľudový rozprávač, rozdáva ľuďom radosť

Vyznal sa nám, že rád chodí medzi ľudí a obohacuje ich rozprávaním svojich príhod so života a snaží sa im robiť radosť.

Ako dieťa narodené pod Kráľovou hoľou nasával folklór spolu s materským mliekom. Melódie i slová piesní odrážajúce život uprostred drsnej, ale aj krásnej prírody prenikli do jeho bytosti a formovali ho rovnako ako matkina výchova k skromnosti, či pohladenie tvrdou otcovou dlaňou. Zaspomínal si na svojho otca, ktorý bol partizánom.

Tak ako spev mohutnie vo viachlasnosti, tak sú aj tunajší ľudia silnejší vo vzájomnej pomoci a svornosti, zdôraznil. Všetko, čo ich život učí, sa premieta do umenia, ktoré putuje v čase i priestore, dáva sa a prijíma. Aj preto sa Marian Čupka vracal z ciest za piesňami a tancom vždy múdrejší a bohatší.

Na pódiu odznela pesnička, ktorú zaspieval s FS Telgárt „Rukuješ vojačku, Pán Boh mi pomáhaj“ na melódiu „Na Kráľovej holi“. Pesnička mala veľkú premiéru práve na večernom Galaprograme osláv SNP v Banskej Bystrici.

Prinášame vám rozhovor s Jozefom Makom a Marianom Čupkom.

(zdroj: Netky)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Text: Netky/Renáta Koreňová, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies