REPORTÁŽ Slovenský deň kroja v Banskej Bystrici: Veľké defilé pestrofarebných krojov +FOTO + VIDEO

NETKY.SK • 2 September 2024, 22:01 • 3 min
REPORTÁŽ  Slovenský deň kroja v Banskej Bystrici: Veľké defilé pestrofarebných krojov +FOTO + VIDEO

BANSKÁ BYSTRICA – 7. ročník Slovenského dňa kroja sa v nedeľu 1. septembra niesol v meste pod Urpínom v znamení tradícií a ľudových zvykov.

slovakia

left justify in out

Toto bezpochyby unikátne podujatie sa uskutočnilo na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Slovenský deň kroja sa už niekoľko rokov neodmysliteľne spája s významným sviatkom – Dňom ústavy. Organizátorkou a autorkou projektu je Mária Reháková.

Súčasť Kultúrneho leta  

Slovenský deň kroja nepredstavuje len defilé jedinečnej krásy ľudových tradícií. Odkazuje zároveň aj na zdroj, z ktorého vyrástla celá naša umelecká sféra. Vo výtvarných, hudobných či dramatických dielach totiž nájdeme kus tradičného umenia. Ľudové tradície sa odrážajú aj v mnohých literárnych dielach.

 

Mapa nášho folklóru

Slovenský deň kroja je mapou nášho autentického folklóru, nositeľom nezameniteľných znakov našej národnej identity, ktorá sa stala základom našej kultúry a svojbytnosti.

Neodmysliteľnou súčasťou programu bol tradičný sprievod námestím. Tohtoročnou novinkou bola účasť ľudových remeselníkov, ktorí príjemne spestrili tento výnimočný deň.

„Vybrali sme sa cez celú našu krajinu cestou slnka, od východu na západ. Presvedčili sme sa o tom, že folklór v tanci žije. Stretli sme výnimočných ľudí, nadšencov folklóru, ktorí si vážia odkaz našich predkov,“ – takto zdôvodnila organizátorka podujatia Mária Reháková svoje rozhodnutie prezentovať život folkloristov.

Na podujatí privítali aj prezidenta Slovenskej republiky Petra Pellegriniho a ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú. Prezident prišiel oblečený v slovenskom kroji. Šimkovičová zvolila tematické šaty. Nechýbali ani primátor Banskej Bystrice Ján Nosko či predseda BBSK Ondrej Lunter.

Ministerka kultúry ocenila význam zachovávania a rozvíjania slovenských tradícií. "Som nesmierne hrdá na naše tradície a kultúru, ktoré sú piliermi našej národnej identity. Podujatia ako Slovenský deň kroja sú dôkazom toho, že aj tradičná kultúra žije a je stále silnou súčasťou nás všetkých," povedala Martina Šimkovičová.

Po oficiálnom otvorení o 10:30 na Námestí SNP si mohli návštevníci vychutnať vystúpenia folklórnych súborov i rôznych skupín. O 19:00 sa odštartoval sprievod ulicami mesta smerom od Huštáku do historického centra. Sviatočný program vyvrcholil o 20:30 Galavečerom.

 
Hlavným dejiskom Slovenského dňa kroja nebolo len Námestie SNP, ale aj lokalita pri Barbakáne, kde sa mohli návštevníci zapojiť do výučby tanca a spevu. Nechýbala ani prezentácia čipky zo Španej doliny, paličkovanie, tvorivé dielne pre deti i dospelých.

Bolo úžasné sledovať po celom Námestí SNP v Banskej Bystrici rôznofarebnosť, radosť, lásku a hlavne pohodu. Účinkujúci sa hrdo prezentovali v krojoch a ochotne odpovedali na otázky o ich pôvode.

Tento úžasný deň bol návratom do života našich predkov v podobe krojov, spevu, tanca a úprimnej radosti. Tešíme sa na ďalší, už 8. ročník Slovenského dňa kroja v roku 2025.

Ponúkame vám  rozhovor s organizátorkou Slovenského dňa kroja v Banskej Bystrici Máriou Rehákovou.

 

VIDEO

(zdroj: Netky)

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Text: Ingrid Vrabcová, Renáta Koreňová/Netky, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies