Republikáni kritizujú Bidenovu administratívu za prepúšťanie KRIMINÁLNYCH migrantov

NETKY.SK • 30 September 2024, 13:43 • 2 min
Republikáni kritizujú Bidenovu administratívu za prepúšťanie KRIMINÁLNYCH migrantov

WASHINGTON - Republikáni využívajú nedávno zverejnené údaje o vykonávaní imigračných predpisov na posilnenie svojich tvrdení, že Bidenova administratíva prepúšťa migrantov, ktorí spáchali vážne trestné činy, na slobodu v USA. Avšak tieto čísla boli zle interpretované, pričom im chýba dôležitý kontext, ktorý by mohol ovplyvniť celkové chápanie situácie.

slovakia

left justify in out

Imigračný a colný úrad poskytol republikánovi Tonymu Gonzalesovi údaje v reakcii na jeho žiadosť o informácie o osobách pod dohľadom ICE, ktoré boli odsúdené za trestné činy alebo čelia obvineniam z trestných činov. Gonzalesov texaský obvod zahŕňa 800-kilometrový úsek hraničiaci s Mexikom.

Gonzales tieto čísla zverejnil na internete a okamžite sa stali ohniskom prezidentskej kampane medzi bývalým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý prisľúbil masové deportácie, a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Imigrácia a výsledky Bidenovej administratívy v oblasti bezpečnosti hraníc sa stali kľúčovou témou volieb.

K 21. júla uviedla Imigračná a colná polícia (ICE), že pod jej dohľadom sa nachádza 662 556 osôb, ktoré boli odsúdené za zločiny alebo čelili trestným obvineniam. Z tohto počtu bolo takmer 15 000 v jej väzbe, pričom väčšina — 647 572nebola zadržaná. Medzi tými, ktorí nie sú zadržaní, sa nachádzajú aj osoby odsúdené za veľmi závažné zločiny, vrátane 13 099 osôb za vraždu a 15 811 za sexuálne násilie.

Údaje, ktoré ICE zverejnila, sa týkajú viacerých desaťročí a osoby, ktoré nie sú vo väzbe, môžu byť zadržané inými agentúrami, ako sú štátne alebo miestne úrady. Republikáni tieto čísla interpretujú ako dôkaz, že Bidenova administratíva púšťa imigrantov so zločineckou minulosťou do krajiny. Na druhej strane ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť objasnilo, že väčšina z týchto prípadov bola posúdená ešte pred nástupom terajšej administratívy. Ministerstvo tiež uviedlo, že za posledný rok vrátilo alebo odstránilo viac ako 700 000 osôb, vrátane 180 000 s trestnými odsúdeniami.

Republikáni tvrdia, že údaje zverejnené ICE dokazujú, že Bidenova administratíva umožňuje imigrantom so zločineckými záznamami vstup do USA a nerobí dosť na ich vyhostenie. Bývalý prezident Trump tiež zdôraznil, že tisíce imigrantov s odsúdeniami za vraždu prekročili hranicu počas Bidenovho funkčného obdobia.

Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť však vysvetlilo, že údaje pokrývajú obdobie posledných 40 rokov a väčšina rozhodnutí o väzbe bola prijatá dávno pred Bidenovou administratívou. ICE tiež zápasí s obmedzenými zdrojmi, čo komplikuje dohľad nad miliónmi ľudí pod jej správou. Mnoho z týchto osôb, vrátane tých s vážnymi zločinmi, nemôže byť deportovaných, pretože ich krajiny odmietajú prijať späť svojich občanov. Tento problém zasahuje viaceré administratívy a nie je výlučne dôsledkom aktuálnej politiky.

Ministerstvo neodpovedalo na otázky o tom, koľko krajín nechce prijať späť svojich občanov. V správe dozorného orgánu z roku 2017 sa uvádza počet 23 krajín a ďalších 62 krajín, ktoré boli ochotné spolupracovať, ale v ktorých došlo k oneskoreniu získania takých vecí, ako sú pasy alebo cestovné doklady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Business Insider, Foto: PTI
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies