Rezort diplomacie: Pripomíname si 20. výročie vstupu Slovenskej republiky do EÚ + FOTO

NETKY.SK • 14 August 2024, 13:38 • 2 min
Rezort diplomacie: Pripomíname si 20. výročie vstupu Slovenskej republiky do EÚ + FOTO

BRATISLAVA - Dvadsiate výročie vstupu do Európskej únie si Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky pripomenulo dvadsiatkou prednášok pre stovky študentov.

slovakia

left justify in out

V prvom polroku 2024 bola hlavnou udalosťou medzinárodná konferencia "20 ROKOV ČLENSTVA SLOVENSKA V EÚ – VÝZVY A PRÍLEŽITOSTI" za účasti predsedu vlády SR Roberta Fica spolu s domácimi i zahraničnými politickými predstaviteľmi a expertmi.

Od januára rezort diplomacie pripravil aj aktivity v spolupráci so zahraničnými veľvyslanectvami pôsobiacimi na Slovensku a desiatky podujatí zorganizovali slovenské veľvyslanectvá po celom svete.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí sa vďaka rôznym projektom venuje jubilejnému slovensko-európskemu výročiu s cieľom poskytnúť viac informácií o Európskej únii a členstve SR v nej.

"EÚ je jedinečný mierový projekt. V aktuálnej geopolitickej situácii je potrebné zdôrazňovať práve tieto piliere, na ktorých bolo spoločenstvo založené a na ktoré by nemala Únia zabúdať. Hovoriť o tom s mladými ľuďmi považujem za jeden z dôležitých spôsobov, ako zdôrazniť tento odkaz pre novú nastupujúcu generáciu," uviedol šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár.

Medzinárodná konferencia 20 ROKOV ČLENSTVA SLOVENSKA V EÚ – VÝZVY A PRÍLEŽITOSTI
Medzinárodná konferencia 20 ROKOV ČLENSTVA SLOVENSKA V EÚ – VÝZVY A PRÍLEŽITOSTI
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

Priblížiť hodnoty a význam Európskej únie je cieľom unikátneho projektu ministerstva zahraničných vecí 20 rokov – 20 škôl. Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka zrealizovali zamestnanci rezortu diplomacie 16 prednášok na 10 stredných školách pre stovky žiakov na tému Slovensko v EÚ (v Bratislave, Dolnom Kubíne, Martine, Poprade, Trenčíne či Zvolene).

Minister Juraj Blanár a štátni tajomníci Marek Eštok a Rastislav Chovanec sa navyše zúčastnili na diskusiách na troch slovenských univerzitách – Žilinskej univerzite v Žiline, Prešovskej univerzite v Prešove a Technickej univerzite v Košiciach. Ako priblížil šéf slovenskej diplomacie, podujatia ukázali nielen záujem študentov o európske témy, ale zároveň ich rozhľad.

"Uvedomujú si, že Európska únia im ponúka jedinečné možnosti na cestovanie, štúdium či výskum. To všetko môžu využiť pre rozvoj našej vlasti. Teší ma, že študenti prejavujú záujem o veci verejné, slovenskú, ale aj európsku politiku a chcú sa podieľať na rozvoji Slovenska,“ doplnil Blanár.

Slovenské zastupiteľské úrady si pripomenuli významné jubileum v krajinách po celom svete desiatkami diskusných a kultúrnych aktivít. V Albánsku oslávili výročie hudobným galakoncertom a diskusiou so študentmi, slovenské umenie zaznelo tiež v Bosne a Hercegovine, v Brazílii sa zase uskutočnila slávnostná výstava fotografií.

Spoločné výročie oslávilo Slovensko aj s českými partnermi na festivale v centre Prahy či v Japonsku počas konferencie s ďalšími deviatimi štátmi, ktoré spoločne vstúpili do Európskej únie v roku 2004.

  

obrazok
Medzinárodná konferencia v Žiline
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
obrazok
Podujatie Moderné operné hlasy Bulharska
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
obrazok
Deň Európy v Košiciach
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies