Rezort školstva: Vedci budú naďalej využívať databázy s podporou štátu

NETKY.SK • 6 August 2024, 08:24 • 2 min
Rezort školstva: Vedci budú naďalej využívať databázy s podporou štátu

BRATISLAVA - Národný projekt NISPEZ V je určený pre používateľov pôsobiacich na verejných výskumných inštitúciách (verejné vysoké školy a Slovenská akadémia vied).

slovakia

left justify in out

Vedci budú mať aj naďalej prístup k najnovším vedeckým informáciám. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR oznámilo pokračovanie projektu Národný informačný systém podpory výskumu a vývoja - prístup k elektronickým informačným zdrojom (NISPEZ V) s rozpočtom viac ako 51,5 milióna eur.

Informovali o tom z odboru komunikácie a marketingu MŠVVaM SR.

"Pokračovanie projektu NISPEZ V je významným krokom pre slovenskú vedu a výskum. Tento projekt zabezpečí, že naši vedci a výskumníci budú mať nepretržitý prístup k najnovším vedeckým informáciám a zdrojom. Týmto krokom nielen podporujeme excelentnosť vo výskume, ale aj zvyšujeme konkurencieschopnosť našej krajiny v globálnom meradle," uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Medzi hlavné ciele projektu NISPEZ V patrí zvýšiť výkonnosť systému slovenskej vedy a vývoja prostredníctvom kontinuálneho prístupu k online vedeckému obsahu, aktuálnym informáciám naprieč vednými disciplínami a zabezpečenia prístupu k publikovaniu. 

"Ďalším cieľom je aj podpora výskumníkov a inovácií a vybudovanie znalostného systému, ktorý reaguje na potreby výskumníkov, podnikateľov a inovátorov a vytvára priestor pre excelentnosť a pozitívny ekonomický a spoločenský rast," priblížili z rezortu školstva. Žiadateľom a koordinátorom projektu je Centrum vedecko-technických informácií Slovenskej republiky.

Národný projekt NISPEZ V je určený pre používateľov pôsobiacich na verejných výskumných inštitúciách (verejné vysoké školy a Slovenská akadémia vied). Prístup do databáz získajú prostredníctvom registrácie do akademickej knižnice na vlastnej vysokej škole, prípadne do Ústrednej knižnice Slovenskej akadémie vied.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies