Rezort športu má rozpracované podujatia na roky 2026 a 2027 + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 20 August 2024, 15:32 • 4 min
Rezort športu má rozpracované podujatia na roky 2026 a 2027 + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - Uviedol to na tlačovej konferencií minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi. Dodal, že na podporu budúcoročných športových podujatí vyčlenili 3 milióny eur.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR (MCRŠ SR) vyčlenilo na organizáciu budúcoročných športových podujatí na Slovensku predbežne tri milióny eur.

Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásil šéf rezortu Dušan Keketi, ktorý uviedol, že ministerstvo má rozpracované podujatia aj na roky 2026 a 2027 a uchádza sa o organizáciu ME v basketbale žien a i Veľkú cenu cestných motocyklov MotoGP.

Slovensko bude na budúci rok organizovať okrem iného majstrovstvá Európy futbalistov do 21 rokov či spoločný kontinentálny šampionát plavcov do 23 rokov a juniorov. Obe podujatia sú náročné z pohľadu financovania aj infraštruktúry. 

"Predbežná suma na organizovanie podujatí na rok 2025 je približne tri milióny eur. My budeme ešte tieto podujatia rozdeľovať na tradičné a na vrcholové medzinárodné. Je tam aj dosť tradičných ako Okolo Slovenska, Biela stopa či Medzinárodný maratón mieru a tak ďalej, ktoré chcem vyčleniť z kategórie vrcholových," uviedol Keketi.

"V roku 2024 sme podporili už viac ako 30 podujatí v celkovej sume 1,7 milióna eur. Tieto podujatia prilákali viac ako 37 000 účastníkov, počet prenocovaní bol 80 000, čo sú asi štyri milióny eur na tržbách priamo z ubytovania a ďalšie štyri zo sprievodných služieb s tým spojených," priblížil minister.

"Priamy dopad na slovenskú ekonomiku môžeme vyčísliť v objeme asi dva milióny eur. Tento rok to budú dokopy asi dva milióny. Treba však pozerať aj na nejaké dva-tri roky dozadu, keď sa tá podpora hýbala rádovo v sto, dvesto, 300 000 každý rok. Takže sa posúvame násobne dopredu," spresnil. 

"Každé jedno podujatie predložilo svoj rozpočet, prechádzali sa individuálne možnosti podpory a vyšla suma tri milióny. Tá sa paradoxne zhoduje so sumou, o ktorú navýšime rozpočet Fondu na podporu športu na 60 miliónov eur. Tam sa alokujú presne tri milióny na podporu športových podujatí, ale nebolo to robené s tým cieľom," uviedol minister.

"Tých podujatí je počtovo dosť. Väčšina je ich v juniorských kategóriách, ale to súvisí s tým, že nemáme infraštruktúru na veľké podujatia. Takže musíme ísť do segmentov juniorov, do 23 rokov, či mladších, ale aj to by malo pôsobiť minimálne motivačne pre mladú generáciu," dodal Keketi.

"Už máme priklepnuté ME v hádzanej žien v roku 2026, basketbal sa aktuálne finalizuje, ale na 90 percent by mal byť tiež asi priklepnutý nám. Bavíme sa aj o superbikeoch, ale tam nevylučujem, že by to mohlo byť dokonca aj v roku 2025," informoval šéf rezortu. 

"V októbri budem mať stretnutie s predstaviteľmi motoristickej federácie a veľmi intenzívne rokujeme o podmienkach, ktoré by musel Slovakia ring splniť na to, aby sme mohli hostiť také podujatie na Slovensku," uzavrel minister športu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies