Vláda predĺži odvodové úľavy pre poľnohospodárov do konca tohto roka

NETKY.SK • 5 Jún 2024, 14:48 • 2 min
Vláda predĺži odvodové úľavy pre poľnohospodárov do konca tohto roka

BRATISLAVA - Vláda predĺžila odvodové úľavy pre poľnohospodárov do konca tohto roka. Odvodové úľavy sa však od 1. júla nebudú vzťahovať na výrobcov potravín. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet zároveň požiadal Národnú radu o prerokovanie v skrátenom konaní.

slovakia

left justify in out

Obsahom návrhu zákona je predĺženie obdobia, počas ktorého si zamestnávatelia v oblasti poľnohospodárstva a rybného hospodárstva môžu uplatniť odvodové úľavy. Návrh sa vzťahuje na zárobky do 750 eur. Zamestnávatelia tak do tejto výšky platu za svojich pracovníkov nemusia platiť nemocenské, starobné alebo invalidné poistenie.

Do odvodových úľav patrí aj poistenie v nezamestnanosti či poistné na financovanie podpory v čase skrátenej práce. Nad sumu 750 eur už odvodové úľavy neplatia.

„Podľa súčasnej právnej úpravy je uplatňovanie odvodovej úľavy zavedené do konca júna pre vybraný okruh zamestnávateľov v poľnohospodárskom odvetví, akvakultúre a potravinárstve. Druhá schválená zmena dočasného rámca umožňuje predĺžiť uplatňované opatrenia len pre poľnohospodárstvo a akvakultúru do konca roka 2024. Cieľom je preto naďalej podporiť sektory vinohradníctva, zeleninárstva a ovocinárstva, teda špeciálnu rastlinnú výrobu, ako aj živočíšnu výrobu pre zabezpečenie ekonomickej stabilizácie uvedených sektorov,“ uvádza sa v predkladanom dokumente.

Európska komisia ešte minulý rok v novembri schválila dočasné uplatňovanie odvodových úľav do 30. júna 2024. Po rokovaniach z marca 2024 sa komisia rozhodla predĺžiť toto obdobie do konca tohto roka. Zároveň dodala, že poľnohospodári a rybári by mali dostať odvodové úľavy aj vzhľadom na súčasný stav krízy v týchto odvetviach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: HN / TASR / SITA, Foto: Shutterstock (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies