Rímske hry v Rusovciach oživia históriu: Návštevníci sa vrátia o 2 000 rokov späť

NETKY.SK • 9 Október 2024, 09:01 • 2 min
Rímske hry v Rusovciach oživia históriu: Návštevníci sa vrátia o 2 000 rokov späť

BRATISLAVA - V sobotu (12. 10.) sa Bratislavské Rusovce prenesú do čias starovekého Ríma. Festival Rímske hry ponúkne návštevníkom autentické zážitky z vojenského tábora Gerulata, ktorý bol súčasťou severnej hranice Rímskej ríše. Program festivalu zahŕňa workshopy, historické ukážky a prednášky, ktoré priblížia život Rimanov na našom území.

slovakia

left justify in out

Bratislavské Rusovce sa v sobotu (12. 10.) prenesú späť takmer o 2 000 rokov v čase. Počas tradičného festivalu Rímske hry budú môcť návštevníci zažiť obdobie, keď bola obec súčasťou severnej hranice Rímskej ríše a na jej území sa rozprestieral vojenský tábor Gerulata.

Festival, ktorý organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) prvýkrát, oživí históriu antickej Gerulaty prostredníctvom rôznych atrakcií a interaktívnych podujatí.

Gerulata bola v období od 1. do 4. storočia významným rímskym vojenským táborom, ktorý tvoril súčasť tzv. Dunajského Limesu, severnej hranice Rímskej ríše. Táto lokalita sa stala prvou na západnom Slovensku, ktorá bola zapísaná do zoznamu kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Návštevníci festivalu sa budú môcť bližšie oboznámiť s historickým významom Gerulaty a jej úlohou pri ochrane rímskeho impéria na našom území. Architektonické základy kastelu, ktoré sa dodnes zachovali, sú dôležitou pripomienkou pobytu Rimanov na Slovensku.

Festivalový program, ktorý sa odohrá na štyroch stanovištiach, ponúkne návštevníkom pohľad na každodenný život a vojenské aktivity rímskych vojakov. Slávnostné otvorenie podujatia začne o 10:00 h pri pošte na Balkánskej ulici, odkiaľ návštevníkov povedú vojaci X. Légie a VIII. Kohorty do areálu antickej Gerulaty.

Ulice na trase sa premenia na vojenské tábory s ukážkami razby mincí, výrobou šperkov a možnosťou streľby z luku. Súčasťou podujatia budú aj rôzne workshopy, diskusie a simulované boje, ktoré priblížia vojenské formácie a taktiky používané rímskou armádou.

Na stanovišti pri hasičskej zbrojnici sa návštevníci dozvedia viac o námorníckych zručnostiach Rimanov a ich využívaní Dunaja ako strategickej dopravnej tepny.

Archeologička Margaréta Musilová z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave predstaví techniky stavby lodí a repliky rímskej veslice Danuviny Alacris, ktorú postavili v rámci projektu Living Danube Limes.

Replika, ktorá má dĺžku 18 metrov, pripláva v nedeľu 13. októbra do Bratislavy pod hrad Devín, kde ju budú môcť obdivovať všetci nadšenci histórie.

Súčasťou programu budú aj tri odborné prednášky archeologického tímu Múzea mesta Bratislavy (MMB), ktoré spravuje Antickú Gerulatu od roku 1987. Návštevníci budú mať možnosť nahliadnuť do aktívnej archeologickej sondy, kde sa nachádzajú pozostatky rímskej kanalizácie.

Reštaurátori priblížia proces, akým prechádzajú nájdené predmety od ich objavenia na archeologickom nálezisku až po umiestnenie v zbierkach múzea. Toto podujatie poskytne unikátny pohľad na históriu a kultúru Rimanov na našom území a priblíži ich každodenný život v priestore, ktorý dnes poznáme ako Rusovce.

Festival Rímske hry tak ponúka jedinečnú príležitosť pre návštevníkov všetkých vekových kategórií preniesť sa do doby rímskeho impéria a spoznať, ako žili a bojovali vojaci na severnej hranici Rímskej ríše.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies