Robert F. Kennedy Jr. sa stáva častým účastníkom kampane Donalda Trumpa

NETKY.SK • 16 September 2024, 09:18 • 2 min
Robert F. Kennedy Jr. sa stáva častým účastníkom kampane Donalda Trumpa

GLENDALE - Tri týždne po tom, ako Robert F. Kennedy Jr. upustil od svojej nezávislej prezidentskej kampane, sa stal všadeprítomným propagátorom Donalda Trumpa. Vyzval svojich verných stúpencov, aby sa priklonili k bývalému prezidentovi, ktorý povedal, že ak sa vráti do Bieleho domu, dá Kennedymu prácu.

slovakia

left justify in out

Kennedy sa vydáva na cestu s Tulsi Gabbardovou, bývalou kongresmankou, ktorá si vybudovala svojich stúpencov na pravici.

Mnohí z ľudí, ktorí sa na nich prišli pozrieť v sobotu večer na predmestí Phoenixu, už boli presvedčení Trumpovi priaznivci. Niektorí, ako napríklad Jacob Cutler, mali na sebe oblečenie z Kennedyho zaniknutej kampane. Cutler, nadšený Kennedyho stúpenec, prijal Trumpa ako najlepšiu osobu na zastavenie viceprezidentky Kamaly Harrisovej, kandidátky demokratov.

"Mal som obavy z toho, čo by sa stalo, keby vyhrala, a preto som cítil, že musím podporiť Donalda Trumpa a pomôcť mu vyhrať," povedal 40-ročný Cutler, ktorý povedal, že pred štyrmi rokmi volil demokratického prezidenta Joea Bidena. "Ak niečo, tak menšie zlo."

Spojenectvo Kennedyho a Trumpa dáva republikánskemu exprezidentovi podporu od známeho potomka demokratickej dynastie a možnosť prezentovať svoju kampaň ako dvojstrannú. Aj malý počet demokratov, ktorí sa vďaka Kennedyho podpore presunú na Trumpovu stranu, by mohol byť rozhodujúci v štátoch, ako je Arizona, ktorú Biden v roku 2020 vyhral o menej ako 11 000 hlasov.

Republikánsky prezidentský kandidát, bývalý prezident Donald Trump si podáva ruku s nezávislým prezidentským kandidátom Robertom F. Kennedym ml. na predvolebnom mítingu v Desert Diamond Arene 23. augusta v Glendale v Arizone.
Republikánsky prezidentský kandidát, bývalý prezident Donald Trump si podáva ruku s nezávislým prezidentským kandidátom Robertom F. Kennedym ml. na predvolebnom mítingu v Desert Diamond Arene 23. augusta v Glendale v Arizone.
Zdroj: AP / Evan Vucci

Trumpova cesta späť do Bieleho domu sa čiastočne opiera o voličov, ktorí nedôverujú inštitúciám, ako sú vláda, korporácie a mainstreamové médiá, čo je skupina, ktorú je ťažké osloviť, získať a motivovať k účasti na voľbách. Kennedyová a Gabbardová majú ťah na týchto voličov, ktorí majú tendenciu získavať správy a informácie z podcastov a videí na YouTube.

Trump aj Kennedy v posledných týždňoch sľubovali, že "urobia Ameriku opäť zdravou", čo je narážka na Trumpov slogan "Make America Great Again" (Urobme Ameriku opäť veľkou), ktorý odkazuje na Kennedyho časté argumenty počas jeho kampane, že medzi Američanmi sa rozšírili chronické choroby, a na jeho podporovanie zdiskreditovaných teórií o vakcínach.

Na sobotňajšom podujatí Trumpovej kampane sa Kennedy vyjadril k členom svojej rodiny, ktorí kritizovali jeho prijatie Trumpa. "Mám pocit, že ľudia - vrátane členov rodiny, ktorí sa obrátili proti mne, moji starí priatelia, ktorí sa na mňa pozerajú s opovrhnutím a odsúdením - sú obeťami akejsi hypnózy, psychopatie a organizovaného úsilia rozdeliť nás navzájom," povedal Kennedy davu na Arizonskej kresťanskej univerzite. "Tí z nás, ktorí sa prebudili, musia chrániť veci, ktoré sú v tejto krajine cenné, bez toho, aby po nich išli, kým sa neprebudia a neuvidia, čo sme pre nich urobili."

Straníci, ktorí zmenia stranu, majú často väčšiu váhu a získavajú si úctu aktivistov, ktorí ich kedysi odsudzovali. Môžu sa stať vyhľadávanými náhradníkmi a dôveryhodnými poslami.

"Je to obrovský, obrovský prírastok do Trumpovho tímu," povedal o Kennedym a Gabbardovej Henry Slayton, 62-ročný inžinier z Bakersfieldu v Kalifornii. "Ukazuje vám to, že sú všetci pre občanov, sú pre americký ľud, nie pre seba."

Harrisová má vlastnú koalíciu partnerov vrátane syna bývalého republikánskeho prezidentského kandidáta Johna McCaina a významných členov administratívy bývalého prezidenta Georgea W. Busha. Progresívci dokonca povzbudzovali Bushovho viceprezidenta Dicka Cheneyho, ktorý podporil Harrisovú, čo je zmena postoja voči celoživotnému konzervatívcovi a zarytému zástancovi vojny v Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: Sky News / Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies