Robert Fico v Handlovej: Neprišiel som si lízať rany + VIDEO

NETKY.SK • 6 September 2024, 14:51 • 2 min
Robert Fico v Handlovej: Neprišiel som si lízať rany + VIDEO

HANDLOVÁ - Útočníkovi, ktorý na neho päťkrát vystrelil, Fico už odpustil.

slovakia

left justify in out

Premiér Robert Fico počas regionálneho výjazdu v Handlovej vysvetlil, že dôvodom jeho návštevy bola transformácia regiónu Hornej Nitry po skončení ťažby uhlia. "Neprišiel som si lízať rany," uviedol Fico.

Otvoril tam strednú odbornú školu a navštívil závod AGRO Rybia farma o.z., ktorý sa venuje chovu sladkovodných rýb. Stretol sa aj s primátorkou mesta Handlová, Silviou Grúberovou.

Fico ocenil prístup Trenčianskeho kraja k zamestnanosti a vyhlásil, že "kto má o prácu záujem, už ju má". Počet zamestnancov Hornonitrianskych baní klesol z 3 000 na približne 600.

"Mnohí z nich sa venujú chovu rýb," dodal premiér, s odkazom na návštevu závodu. Podľa neho bane teraz využívajú vodu z baníckych šiacht a Fico chce v štrukturálnych fondoch nájsť financie na podporu baní, aby mohli ryby spracúvať priamo na mieste. Taktiež plánuje zjednodušiť legislatívu týkajúcu sa využívania vody z baní.

V Handlovej by mal podľa Fica vzniknúť aj skanzen dokumentujúci banícku tradíciu regiónu, ktorý bude lákadlom pre turistov. "Týmito bránami prešlo od roku 1909 do roku 2023 až 900-tisíc zamestnancov," uviedol premiér.

Na otázky o atentáte, ktorý sa odohral počas otvorenia strednej školy, Fico reagoval, že prišiel na tradičné rokovanie, nie kvôli spomienkam. "Ja nemám traumu z toho atentátu, ale z opozície," povedal a obvinil opozíciu, že vytvára atmosféru, ktorá môže viesť k podobným incidentom.

Útočníkovi, ktorý na neho päťkrát vystrelil, Fico už odpustil. "Bol ovládaný niekým iným. Je jasné, že to bol opozičný aktivista," vyhlásil. Podľa neho opozícia ignoruje vážnosť situácie a zdôraznil, že súčasná atmosféra v krajine je ešte horšia ako pred atentátom.

"Chceme, aby niekto hodil granát do davu?" spýtal sa Fico a varoval, že opozičné postoje sú nebezpečné.

Fico tiež zdôraznil, že problém nie je v konaní ochranky, ale v nenávisti zo strany opozície. Plánuje sa stretnúť so znalcom, ktorý posúdi jeho zranenia, pričom reagoval na obvinenia, že útok nebol taký vážny. "Nebudem sa opozícii ospravedlňovať za svoju dobrú kondíciu," dodal.

Premiér naznačil, že útočník bol napojený na jednu z opozičných strán a upozornil opozičných lídrov, aby si dávali pozor na svoje vyjadrenia. "Keď sa niečo stane, nebude sa už nikto čudovať prečo," varoval.

Na záver Fico oznámil, že odvolávanie predsedu parlamentu Michala Šimečku bude prerokované v národnej rade vo štvrtok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: FB/Úrad vlády Slovenskej republiky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies