Slovensko a Arménsko posilňujú hospodársku spoluprácu: Pripravujú zasadnutie medzivládnej komisie v Bratislave

NETKY.SK • 19 September 2024, 10:54 • 2 min
Slovensko a Arménsko posilňujú hospodársku spoluprácu: Pripravujú zasadnutie medzivládnej komisie v Bratislave

BRATISLAVA - Slovensko a Arménsko viaže Dohoda medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Arménskej republiky o vzájomnej hospodárskej spolupráci, na základe ktorej pripravujú štáty zasadnutie medzivládnej zmiešanej komisie v prvom štvrťroku 2025 v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Na Slovensko pricestoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Arménskej republiky Paruyr Hovhannisyan s cieľom rokovať o ďalšom posilnení slovensko-arménskej spolupráce. Na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky ho v stredu 18. septembra 2024 prijal štátny tajomník Marek Eštok.

Rezorty diplomacií oboch štátov rozvíjajú partnerstvo aj prostredníctvom politických konzultácií, ktoré umožňujú diskutovať o širokom spektre otázok bilaterálnej spolupráce, súčasnom vývoji v regióne južného Kaukazu vrátane perspektívy podpisu mierovej zmluvy medzi Arménskom a Azerbajdžanom, rovnako o európskych ambíciách Arménska a ďalších aktuálnych zahranično-politických témach.

"Potvrdzuje sa, že i keď sú naše štáty od seba geograficky vzdialené, aktívne rozvíjame politický dialóg a vzájomné vzťahy vo všetkých sférach hospodárskeho aj spoločenského života," priblížil Eštok s tým, že slovensko-arménska obchodná výmena zaznamenala rapídny nárast.

"V roku 2019 predstavoval náš vzájomný obrat 4,3 milióna eur a vlani dosiahol až 91,8 milióna eur. V tomto trende chceme naďalej pokračovať," konštatoval štátny tajomník rezortu zahraničných vecí SR.

Slovensko a Arménsko viaže Dohoda medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Arménskej republiky o vzájomnej hospodárskej spolupráci, na základe ktorej pripravujú štáty zasadnutie medzivládnej zmiešanej komisie v prvom štvrťroku 2025 v Bratislave.

Zámerom by malo byť vyhodnotenie doterajšej spolupráce s predstavením nových návrhov, ktoré majú potenciál stať sa impulzom pre posilnenie interakcií v konkrétnych oblastiach. Úspešným príkladom je tiež oblasť jadrovej energetiky, kde sa Slovensko podieľa na modernizácii arménskej jadrovej elektrárne.

Zdroj: MZV SR


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies