Z gréckeho tankera napadnutého v Červenom mori uniká ropa, tvrdia USA +VIDEO

NETKY.SK • 29 August 2024, 09:25 • 2 min
Z gréckeho tankera napadnutého v Červenom mori uniká ropa, tvrdia USA +VIDEO

Po útoku jemenských húsíov horí tanker Sounion plaviaci sa pod gréckou vlajkou. Únik ropy z plavidla vyvoláva obavy z vážnej ekologickej katastrofy a narušuje globálnu lodnú dopravu v Červenom mori.

slovakia

left justify in out

 

Pentagón tvrdí, že tanker Sounion predstavuje plavebné nebezpečenstvo a varuje pred potenciálnou environmentálnou katastrofou.

Ropný tanker Sounion, ktorý sa plaví pod gréckou vlajkou, po minulotýždňovom útoku jemenskej skupiny húsíov stále horí a podľa Pentagónu z neho uniká ropa.

Podľa hovorcu Pentagónu, generálmajora Patricka Rydera, plavidlo preváža približne milión barelov ropy.

Spojené štáty „vedia o tretej strane, ktorá sa pokúsila vyslať k plavidlu dva remorkéry, aby pomohli pri záchrane, ale húsíovia ich varovali a pohrozili im útokom,“ povedal v utorok novinárom.

Loď Sounion bola 21. augusta napadnutá pri jemenskom prístave Hodeidah. Húsíovia, ktorí sú napojení na Irán, sa od novembra zameriavajú na lodnú dopravu v oblasti Červeného mora, čo nazývajú aktom solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy kvôli pokračujúcej vojne Izraela proti tejto enkláve.

Tento tanker predstavuje plavebné nebezpečenstvo a potenciálnu environmentálnu katastrofu, uviedol Ryder. „Ide jednoducho o bezohľadné teroristické činy, ktoré naďalej destabilizujú globálny a regionálny obchod, ohrozujú životy nevinných civilných námorníkov a poškodzujú životaschopný námorný ekosystém v Červenom mori a Adenskom zálive,“ povedal Ryder.


Námorná misia Európskej únie pri Červenom mori zareagovala na žiadosť lodnej spoločnosti a kapitána plavidla a vyslala jednotku, ktorá poskytla ochranu posádke 23 Filipíncov a dvoch Rusov. Posádka opustila plavidlo a bola zachránená misiou, pričom neboli hlásené žiadne zranenia.

Húsijský vojenský hovorca Yahya Saree uviedol, že plavidlo bolo cieľom útoku, pretože jeho prevádzkovateľ, spoločnosť Delta Tankers so sídlom v Aténach, porušil zákaz „vstupu do prístavov okupovanej Palestíny“.

 

Loď Sounion bola tretím plavidlom prevádzkovaným spoločnosťou Delta Tankers, ktoré bolo tento mesiac napadnuté v Červenom mori.

Loď sa plavila z Iraku do Grécka, keď bola 21. augusta napadnutá. 

Jemenská skupina potopila dve lode a zabila najmenej troch členov posádky odkedy začala útočiť na lode s väzbami na Izrael. Jej konanie ovplyvnilo celosvetovú lodnú dopravu a donútilo mnohých majiteľov lodí, aby sa vyhýbali oblasti Červeného mora a posielali svoje plavidlá na dlhšie a nákladnejšie trasy okolo južného cípu Afriky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: aljazeera, Foto: reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies