Rovinka: Polícia zadržala ukrajinského hackera za počítačovú trestnú činnosť v Nemecku + VIDEO

NETKY.SK • 23 August 2024, 16:43 • 2 min
Rovinka: Polícia zadržala ukrajinského hackera za počítačovú trestnú činnosť v Nemecku + VIDEO

ROVINKA - Obvinený muž mal v roku 2018 získať prístupové údaje zamestnanca nemeckej súkromnej spoločnosti poskytujúcej IT služby.

slovakia

left justify in out

Bratislavská polícia, v spolupráci s políciou zo Stuttgartu, zadržala v rámci akcie "Hacker" v Rovinke v okrese Senec 38-ročného Sergeiiho P. z Ukrajiny, ktorý je podozrivý z počítačovej trestnej činnosti v Nemecku.

"Počas domovej prehliadky v jednom z bytov na Slnečnicovej ulici v obci Rovinka policajti zaistili viacero dôležitých stôp pre trestné konanie, vrátane počítača, notebooku, pevných diskov, USB kľúčov, kryptopeňaženky s prístupovými heslami, množstva písomných dokumentov a ďalších dôkazov," uviedol Szeiff.

"V byte obvineného sme našli aj omamné a psychotropné látky, ktoré sú v súčasnosti predmetom znaleckého skúmania," dodal. 

Szeiff vysvetlil, že obvinený muž mal v roku 2018 získať prístupové údaje zamestnanca nemeckej súkromnej spoločnosti poskytujúcej IT služby.

"Pomocou softvéru na vzdialenú údržbu získal prístup do infraštruktúry firemných zákazníkov IT spoločnosti a v marci 2019 zašifroval IT systémy 22 spoločností pomocou ransomvéru, čím spôsobil ekonomické škody vo výške približne 2,4 milióna eur," dodal hovorca.

"Obvinený následne požadoval výkupné za dešifrovanie údajov, ktoré zaplatilo celkovo šesť spoločností, a to v celkovej výške približne 77 000 eur. Momentálne je obvinený vo vydávacej väzbe. O jeho vydaní na trestné stíhanie do Nemecka rozhodne príslušný súd," uzavrel Szeiff.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: KR PZ v Bratislave, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies