Royal London Ballet príde po prvýkrát na Slovensko a predvedie najslávnejší balet sveta Labutie jazero!

NETKY.SK • 13 Júl 2024, 18:02 • 3 min
Royal London Ballet príde po prvýkrát na Slovensko a predvedie najslávnejší balet sveta Labutie jazero!

Svetoznámy balet v podaní prestížneho baletného súboru! Royal London Ballet predvedie po prvýkrát na Slovensku majstrovské baletné predstavenie Labutie jazero a vy môžete byť pri tom. 25. novembra 2024 v Peugeot Aréne Bratislava si nenechajte ujsť dojemný príbeh o vernej láske a skvelé baletné výkony sólistov Royal London Ballet. Slávne Pas de deux, ktoré sa stalo ikonou klasického baletu, vám navodí doslova zimomriavkový kultúrny zážitok!

slovakia

left justify in out

Royal London Ballet patrí k londýnskemu Opera House a spája ich dlhá spoločná história, ktorá sa začala písať v roku 1732. Prvé baletné predstavenie v Covent Garden – Opera House sa konalo v januári v roku 1734.  Choreografiu baletu s názvom Pygmalion pripisujú francúzskej tanečnici, baletke a choreografke Márii Sallé, ktorá bola na svoju dobu výnimočná žena.  V Londýne jej predstavenie sprevádzal škandál. Tancovala totiž len v antickom rúchu a s rozpustenými vlasmi, čo bolo v čase krinolín absolútne poburujúce. Ale práve týmto spôsobom strhla pozornosť publika k baletu, ktorý bol dovtedy výhradne francúzskou záležitosťou. Baletné predstavenia tak začali v Covent Garden dostávať stále väčší priestor a čoskoro sa baletných choreografií okrem Francúzov ujali aj Angličania.

Royal Ballet patrí medzi mojich troch európskych favoritov. Veľmi sa mi páči repertoár divadla a skvelé výkony všetkých členov súboru. Každú sezónu prinášajú kvalitný súčasný aj klasický repertoár. Rada sledujem ich videá zo skúšok a z tréningov. Je to pre mňa veľmi inšpiratívne,“ konštatuje tanečníčka a pedagogička klasického tanca Riverpark Dance School Mgr. art. Barbora Murínová.

Prvé predstavenie Labutieho jazera v Londýne predviedol v roku 1911 hosťujúci baletný súbor Ballet Russes, ktorý na svojom turné ohromil celú Európu, vrátane Londýna. Kompletné anglické naštudovanie Labutieho jazera uviedli v Royal London Ballet v roku 1934 a dvojúlohu Odetty a Odylie vtedy tancovala britská primabalerína Alicia Marková, ktorá svoje tanečné skúsenosti čerpala práve zo spoluprác s Ballet Russes. 

Labutie jazero vnímam z dvoch pohľadov. Ako divák, keď si vychutnávam hudbu a úžasnú choreografiu. Toto klasické dielo som videla veľmi veľakrát v mnohých prevedeniach a rôznych choreografiách, ale vždy si ho pozriem ešte raz. A ako tanečnica, keď som ešte tancovala v balete SND. Je to jedno z najťažších predstavení pre dámsky zbor. Vyžaduje si absolútnu koncentráciu a kvalitnú techniku na špičkách,“ vysvetľuje Mgr. art. Barbora Murínová.

Labutie jazero od P. I. Čajkovského je najznámejším baletným dielom na svete. Javisko plné ladných baletiek – labutí, ktoré sa vznášajú na špičkách nad hladinou si zamilujú nielen baletní nadšenci, ale aj bežné publikum. Predstavenie je svojou rozprávkovou atmosférou a melodickou hudbou vhodné aj pre staršie deti. Romantický príbeh princa Siegfrieda a krásnej princeznej Odetty, zakliatej do podoby labute, predstavuje základný kameň klasickej baletnej školy a už takmer 150 rokov patrí k najúspešnejším titulom svetových baletných scén.

Ešte sa mi nepodarilo vidieť Royal Ballet naživo v Londýne, aj keď okolo divadla som šla a aj sa odfotila. Takže sa nesmierne teším, že prídu do Bratislavy a konečne ich uvidím naživo,“ teší sa na predstavenie Mgr. art. Barbora Murínová z RDS Art Group.

Nádhernú choreografiu, ktorá balet preslávila, spoločne pripravili svetoznámi tanečníci a choreografovia Marius Petipa a Lev Ivanov. Ich choreografia využíva súhru celého baletného súboru a zároveň stavia hlavnú baletku – primabalerínu v roli Odetty a Odylie do stredu pozornosti. Slávné Pas de deux v druhom dejstve, kedy sa princ zamiluje do Odetty, sa stalo ikonou klasického baletu. A práve túto klasickú choreografiu naštudoval Royal London Ballet a počas turné ju predvedie aj na Slovensku. Nenechajte si ujsť nezabudnuteľný zážitok 25. novembra 2024 o 19:00 v Peugeot Aréna Bratislava. Usporiadateľom je spoločnosť JVS Group. Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory, Zdroj foto: JVS GROUP
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies