ROZHOVOR: V našej relácii Uhol pohľadu sme privítali Michaelu Mihokovú, autorku, ktorá prináša nádej aj v beznádeji

NETKY.SK • 19 Jún 2024, 17:45 • 3 min
ROZHOVOR: V našej relácii Uhol pohľadu sme privítali Michaelu Mihokovú, autorku, ktorá prináša nádej aj v beznádeji

Michaela Mihoková je nevidiaca redaktorka a spisovateľka. Doposiaľ jej vyšlo päť kníh, a keďže v septembri má vyjsť šiesta, Netky sa rozhodli vyspovedať ju. V rozhovore sme sa dotkli vážnych aj menej vážnych tém, prezradila nám, okrem iného, o čom bude jej pripravovaná novinka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Najnovší literárny počin má názov Nacistova nevesta a Michaela na ňom pracovala tri roky. Pre Netky prezradila, že má ku knihe výnimočný vzťah. Je to totiž príbeh odohrávajúci sa naprieč desaťročiami, začína sa v roku 1934 a končí sa v 50. rokoch, teda už v období po druhej svetovej vojne.
 
Tri postavy
 
Hlavní hrdinovia sú hneď traja a každý má svoj vlastný príbeh. Cecília je príliš krásna a nechá sa zlákať alkoholom. Lea má podrezaný jazyk, čo sa ukáže ako problematické najmä počas druhej svetovej vojny. No a Kristián, ten je šikovný a aj najkontroverznejší. Práve jeho osud nám ukazuje, ako nás detstvo dokáže ovplyvniť. Pre zlé zaobchádzanie sa totiž ocitne na krivých chodníkoch a začne podporovať ideológiu o čistej rase.

Viera v Boha
 
Michaela Mihoková sa netajila ani svojou vierou v Boha. Naopak, tvrdí, že kvôli viere pokračuje stále ďalej. Uvedomuje si totiž, že talent, ktorý má, pochádza od Boha a je jej zodpovednosťou aj výsadou, aby ho ďalej rozvíjala. Verí, že jedného dňa, na konci života, sa jej Boh spýta, ako narábala s darom písania a ona by ho nerada sklamala. A tak píše.

Rodinné pomery
 
Michaela je nielen nevidiaca, ale je aj Rómka, čo viacerým ľuďom dáva hneď dva dôvody na odsúdenie. S rasizmom sa stretáva pomerne často, a preto ani nie je naivná. V rozhovore nezanechala žiadny odkaz pre tých, čo nenávidia a odsudzujú, lebo si je vedomá, že tu na svete to bude vždy tak. Že vždy bude niekto nenávidieť a odsudzovať. Skôr povzbudzuje tých, čo sú odsudzovaní, aby sa nevzdávali. Nejde totiž o to, aby sme nenávisť úplne dostali preč, to nie je možné. Ide o to, aby nenávisť nevyhrala, a to sa môže podariť len vtedy, ak jej to nedovolíme.
 
Osobné tragédie
 
Pre Michaelu je to náročné obdobie aj preto, lebo stratila svoju mamu. V rozhovore sa neváhala podeliť ani o tieto detaily. Povedala, že matka jej bola najväčšia fanúšička, že s ňou zdieľala lásku k literatúre všeobecne, ale aj vieru v Boha. Jej životným krédom je však žiť ďalej a žiť čo najlepšie. Bude písať, venovať sa svojmu podcastu Na káve s Mišel a nechá sa prekvapiť, čo ešte príde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihoková, Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies