Rukojemník bol zachránený zložkami IDF z tunela na juhu Gazy po 10 mesiacoch zajatia Hamasom + VIDEÁ

NETKY.SK • 28 August 2024, 12:08 • 2 min
Rukojemník bol zachránený zložkami IDF z tunela na juhu Gazy po 10 mesiacoch zajatia Hamasom + VIDEÁ

GAZA - Izraelského rukojemníka Farhana al-Qadiho po viac ako 10 mesiacoch v zajatí v utorok bezpečne zachránili špeciálne jednotky IDF zo zajatia Hamasu v jednom z tunelov teroristickej skupiny v južnom pásme Gazy.

slovakia

left justify in out

52-ročného Al-Kádího našli v tuneli komandá jednotky Shayetet 13 izraelského námorníctva a jednotky elitnej bojovej ženijnej jednotky Yahalom, uviedla armáda. Operáciu viedli južné velenie izraelských obranných síl, bezpečnostná agentúra Shin Bet a 162. divízia IDF.

IDF uviedla, že ďalšie podrobnosti nebolo možné okamžite zverejniť, "kvôli otázkam bezpečnosti našich rukojemníkov, bezpečnosti našich síl a bezpečnosti štátu".

Al-Qadi z beduínskej komunity neďaleko južného mesta Rahat pracoval 7. októbra ako strážca v továrni na balenie v Kibbutz Magen, ktorá je asi 5 km od hraníc s Gazou. Bol unesený teroristami Hamasu z oblasti blízko neďalekej komunity Mivtahim. Má dve manželky a 11 detí.

Rukojemník Farhan al-Qadi sa stretáva s veliteľom 162. divízie brig. Generál Itzik Cohen, chvíľu po záchrane z tunela v južnom pásme Gazy, 27. augusta 2024.
Rukojemník Farhan al-Qadi sa stretáva s veliteľom 162. divízie brig. Generál Itzik Cohen, chvíľu po záchrane z tunela v južnom pásme Gazy, 27. augusta 2024.
Zdroj: IDF

Hovorca IDF zadný admirál Daniel Hagari opísal operáciu ako „odvážnu a zložitú“ a založenú na presnej inteligencii. "Dnes ráno vojaci Shayetet 13, jednotka Yahalom a Shin Bet zachránili Farhana živého z tunela v južnej Gaze," uviedol na tlačovej konferencii.

"Vojaci sa dostali do oblasti vďaka presnej inteligencii," dodal Hagari. 

Hagari poprel klebety, že sa al-Kádímu podarilo uniknúť z tunela, v ktorom bol zadržiavaný, a uviedol, že jednotky „zachránili Farhana z podzemia, stretol sa s našimi jednotkami v podzemí“.

Al-Kádího neobjavili izraelské špeciálne jednotky „náhodou“, ako opisujú niektoré správy, hoci neexistovala žiadna vopred plánovaná operácia na jeho špecifickú záchranu, uviedli vojenské zdroje. IDF operovali v oblasti južného pásma Gazy niekoľko dní s predpokladom, že v tejto oblasti môžu byť zadržiavaní rukojemníci. Komandá Shayetet 13 a agenti Shin Bet začali pomaly prehľadávať tunelový komplex v oblasti, kde potom objavili al-Qadi.

Al-Kádí, ktorý bol v zajatí Hamasu viac ako desať mesiacov, bol údajne v dobrom zdravotnom stave. Po záchrane bol prevezený vrtuľníkom do nemocnice Soroka v Beerševe na ďalšie kontroly, kde sa stretol so svojimi príbuznými.

Izrael začal vojnu proti Hamasu v Gaze po útoku teroristickej skupiny na južný Izrael 7. októbra, počas ktorého zabil približne 1200 ľudí a zajal 251 rukojemníkov. Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva v Gaze uviedlo, že v bojoch doteraz zahynulo alebo sa predpokladá, že v Pásme zahynulo viac ako 40 000 ľudí, no počet nemožno overiť a nerozlišuje medzi civilistami a bojovníkmi. Izrael tvrdí, že 7. októbra zabil v bitke približne 17 000 bojovníkov a ďalších 1 000 teroristov v Izraeli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Foto: IDF
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies