Rusi na hrách: zradcovia, či Putinovci? Francúzi sa chystajú na provokácie

NETKY.SK • 25 Júl 2024, 13:10 • 2 min
Rusi na hrách: zradcovia, či Putinovci? Francúzi sa chystajú na provokácie

PARÍŽ - Francúzska polícia vzala včera do väzby štyridsaťročného Rusa. Podľa prokuratúry „dodával spravodajské informácie cudzie mocnosti a pripravoval rozsiahlu operáciu s cieľom destabilizovať situáciu vo Francúzsku počas olympijských hier, čo mohlo mať vážne následky“. Teraz mu hrozí až 30 rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Rusko zatiaľ ďalej ničí a bombarduje Ukrajinu, ktorú pred 29 mesiacmi nemilosrdne napadlo. Štyristoosemdesiat sedem ukrajinských športovcov je preto mŕtvych a nespočetné množstvo športových zariadení v krajine zničené.

A pätnásť „neutrálnych“ ruských športovcov sa chystá, ako si zapreteká na olympiáde. „Každému v prípade úspechu usporiadame po návrate veľkú oslavu, pretože všetci aj tak budú vedieť, akú krajinu reprezentujú,“ tvrdí ruský exprezident Dmitrij Medvedev.

Či ich oslávia aj ďalší kremeľskí propagandisti a médiá, je napriek tomu sporné. Niektorí totiž naopak označujú tých ruských športovcov, ktorí sa hier zúčastnia, za zradca národa. Dôvod? Prijali predsa „ponižujúce podmienky MOV“ a zriekli sa svojej vlajky a hymny. Špeciálne tenisti, ktorí na „prehnitom Západe“ aj žijú, sú vo vlasti terčom kritiky.

Ruské federácie zápasov a juda sa rozhodli na protest voči správaniu MOV hry úplne bojkotovať. V konečnom zozname "neutrálov" mali každopádne podľa MOV zostať len takí športovci, ktorí neboli členmi ruských armádnych a policajných klubov a verejne neschvaľovali agresiu proti Ukrajine.

Naopak asociácia Svetová atletika na čele so Sebastianom Coem už skôr zamedzila všetkým Rusom akúkoľvek možnosť kvalifikovať sa. Podobné rozhodnutie urobili aj niektoré ďalšie medzinárodné asociácie. A napríklad pri vodnom slalome zakázali Rusom vstup do krajiny vlády všetkých troch krajín organizujúcich olympijské kvalifikácie – Poľska, Británie a Česka.

„Som rád, že v mojom športe v Paríži nie sú,“ hovorí olympijský víťaz Jiří Prskavec. "Zato rýchlostní kanoisti mali poslednú kvalifikáciu v Maďarsku a to Rusov pustilo na štart."

 

Ruku im podávať nemusíte

Olympijský výbor Ukrajiny sa medzitým dohodol s medzinárodnými federáciami, že si ukrajinskí športovci nemusia v Paríži podávať ruky s ruskými súpermi. "Hlavné je, aby nedochádzalo na hrách zo strany Ruska k provokaciám voči ukrajinským olympionikom," konštatoval ich predseda Vadym Gutcajt.

Že k ruským provokaciám dôjde, sa obávajú ako organizátori, tak aj niektorí členovia MOV. Rusko sa podľa francúzskych bezpečnostných zložiek pokúsi hry čo najviac zdiskreditovať, aby sa tým pomstilo za „ponižovanie zo strany MOV i Francúzska“.

Minister vnútra Gerald Darmanin uviedol, že úrady preverovali viac ako milión osôb, vrátane dobrovoľníkov, ostrahy, a dokonca miestnych obyvateľov žijúcich v blízkosti športovísk. Celkom 4 360 odopreli prístup na hry, pričom 880 bolo podozrivých zo snahy o cudzie zasahovanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: iDNES.cz, Foto: Le Monde / AFP / Michel Euler
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies