Ruská armáda plne ovládla strategické mesto Vuhledar: Ukrajina stiahla svoje jednotky v obave z obkľúčenia + VIDEO

NETKY.SK • 2 Október 2024, 14:03 • 2 min
Ruská armáda plne ovládla strategické mesto Vuhledar: Ukrajina stiahla svoje jednotky v obave z obkľúčenia + VIDEO

VUHLEDAR - Ruská armáda získala kontrolu nad strategicky dôležitým mestom Vuhledar v Doneckej oblasti, čo potvrdila aj ukrajinská armáda, ktorá sa rozhodla stiahnuť svoje jednotky na ochranu vojenského personálu a vybavenia. Vuhledar, dôležitý bod v južnej časti Ukrajiny, odolával mnohým útokom, ale aktuálne boje a obavy z obkľúčenia mestských síl viedli k tomuto ťažkému rozhodnutiu. Ruské sily teraz ovládajú takmer 80 % regiónu Donbas, kde sa konflikt začal v roku 2014.

slovakia

left justify in out

Ruská armáda plne ovládla strategické mesto Vuhledar na vrchole kopca na východe Ukrajiny. Ukrajinská armáda v stredu potvrdila, že sťahuje vojakov z frontového mesta, ktoré je kľúčovým miestom v Doneckej oblasti, aby "ochránila vojenský personál a vybavenie".

Postup moskovských síl, ktoré kontrolujú necelú pätinu územia Ukrajiny, zdôraznil obrovskú prevahu Ruska v počte mužov a materiálu, zatiaľ čo Ukrajina žiada západných spojencov, ktorí ju podporujú, o viac zbraní.

Ruské ministerstvo obrany vo svojej dennej správe z bojiska Vuhledar nespomína. Ruské kanály Telegram však zverejnili video, na ktorom vojaci mávajú ruskou trikolórou nad zničenými budovami.

Ruské jednotky vstúpili do bojujúceho mesta Vuhledar v Doneckej oblasti, uviedol 1. októbra gubernátor Vadym Filaškin a dodal, že boje pokračujú. V rozhovore pre štátnu televíziu Filaškin označil situáciu za "mimoriadne ťažkú" a dodal: "Nepriateľ už takmer dosiahol centrum mesta." "V meste prebiehajú boje, takže je takmer nemožné priviezť humanitárnu pomoc," dodal Filaškin.

Mesto Vuhledar, ktoré malo pred vojnou viac ako 14 000 obyvateľov, bolo zdevastované, bytové domy zo sovietskej éry boli rozbité a zničené. Noviny Moskovskij komsomolec uviedli, že posledné ukrajinské jednotky zo 72. mechanizovanej brigády, ktorá je známa svojím odporom, opustili mesto v utorok neskoro večer.

Od vypuknutia plnohodnotnej vojny v roku 2022 Vuhledar odolal mnohým útokom a stal sa kľúčom k ukrajinskej obrane v južnej časti Doneckej oblasti.

Ukrajinská armáda v stredu potvrdila, že sťahuje vojakov z frontového mesta, ktoré je kľúčovým miestom v Doneckej oblasti, aby "ochránila vojenský personál a vybavenie". "V dôsledku nepriateľských akcií vznikla hrozba obkľúčenia mesta," uviedla vo vyhlásení zverejnenom na Telegrame armádna formácia pozemných síl Chortytska. 

Prezident Vladimir Putin uviedol, že hlavným taktickým cieľom Ruska je obsadiť celý región Donbas - provincie Doneck a Luhansk - na juhovýchode Ukrajiny. Rusko kontroluje približne 80 % Donbasu, centra ťažkého priemyslu, kde sa konflikt začal v roku 2014, keď Moskva podporila proruské separatistické sily po tom, ako bol v Kyjeve zvrhnutý proruský prezident a Moskva sa zmocnila Krymu.

Po pokračujúcom vpáde Kyjeva do Kurskej oblasti Rusko údajne začalo presúvať svoje jednotky z juhu a východu Ukrajiny do ruského regiónu, ale Vološin uviedol, že počet vojakov v Záporožskom sektore zostáva približne rovnaký. Rusko presunulo na Kurský smer len niektoré jednotky a špecialistov a zvyšuje počet príslušníkov o 2 000 až 3 000 vojakov týždenne, aby doplnilo straty, uviedol Vološin.

Ukrajinské mesto Vuhledar, ktoré dobyli Rusi.
Ukrajinské mesto Vuhledar, ktoré dobyli Rusi.
Zdroj: The Moscow Times / X / @pavlokyrylenko_donoda


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Reuters, Kyiv Independent, Foto: ČTK / AP / Evgeniy Maloletka
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies