Ruské sily postupujú na východe Ukrajiny: Toreck padá pod tlakom po týždni po dobytí Vuhledaru + VIDEO

NETKY.SK • 8 Október 2024, 12:15 • 2 min
Ruské sily postupujú na východe Ukrajiny: Toreck padá pod tlakom po týždni po dobytí Vuhledaru + VIDEO

TORECK - Ruské sily prenikli do predmestia Torecku na východoukrajinskom fronte, čím sa situácia v regióne stáva čoraz zložitejšou. Ukrajinská armáda potvrdila, že boje prebiehajú pri každom vstupe do mesta, pričom ruské jednotky postupujú po Centrálnej ulici. Po dobytí mesta Vuhledar a s koncentrovanou ofenzívou na Toreck je zrejmá ruská prevaha v počte vojsk a materiálu, čo zvyšuje tlak na ukrajinské obranné sily.

slovakia

left justify in out

Ruské sily vstúpili do predmestia východoukrajinského frontového mesta Toreck, uviedla v pondelok neskoro večer ukrajinská armáda, necelý týždeň po páde bašty mesta Vuhledar.

"Situácia je nestabilná, boje prebiehajú doslova pri každom vstupe (do mesta)," uviedla pre ukrajinský národný rozhlas hovorkyňa operačno-taktickej skupiny "Luhansk" Anastasia Bobovniková. "Rusi vstúpili na východný okraj mesta," dodala.

Moskva v uplynulom mesiaci sústredila svoje úsilie proti Torecku v rámci svojej zdrvujúcej ofenzívy v Donbase. Situácia na východe Ukrajiny je čoraz zložitejšia, keďže Rusko dobylo mesto Vuhledar a približuje sa k Pokrovsku.

Bobovnikovová uviedla, že je ťažké posúdiť, ktoré časti mesta sú pod ruskou kontrolou, ale potvrdila, že moskovské jednotky vstúpili na východné predmestie a postupujú po Centrálnej ulici.

 

Celé štvrte mesta Toreck v oblasti Donbas boli zničené a spálené opakovaným ruským delostreleckým ostreľovaním.
Celé štvrte mesta Toreck v oblasti Donbas boli zničené a spálené opakovaným ruským delostreleckým ostreľovaním.
Zdroj: LinkedIn / UNITED24

Ruské ministerstvo obrany, ktoré predtým v pondelok uviedlo, že jeho sily spôsobili škody na živej sile a vybavení v blízkosti viacerých osád v oblasti vrátane Torecka, sa k tomu bezprostredne nevyjadrilo.

Ruskí vojenskí blogeri vrátane skupiny vojenských analytikov, ktorí viedli známy kanál Rybar Telegram, uviedli, že ruské jednotky pokračujú v postupe smerom k centru mesta.

Postup moskovských síl - rovnako ako dobytie Vuhledaru minulý týždeň - zdôraznil obrovskú prevahu Ruska v počte mužov a materiálu, zatiaľ čo Ukrajina žiada západných spojencov, ktorí ju podporujú, o ďalšie zbrane. Rusko, ktoré v súčasnosti kontroluje necelú pätinu ukrajinského územia, od augusta postupuje smerom k Torecku a za pomoci pechoty, ktorá vo zvýšenej miere používa vysoko ničivé navádzané bomby, dobýva dedinu za dedinou.

Toreck, ktorý bol pred plnou vojnou domovom pre viac ako 30 000 ľudí, bol silne zasiahnutý ruskými útokmi, čo prinútilo jeho obyvateľov odísť a v polovici septembra v oblasti zostalo len približne 1 600 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Kyiv Independent, Foto: Malay Mail / AFP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies