Rusko, Irán a Čína: Ako dokážu ovplyvniť voľby v USA?

NETKY.SK • 24 Október 2024, 16:43 • 2 min
Rusko, Irán a Čína: Ako dokážu ovplyvniť voľby v USA?

Ruskí agenti naďalej podnikajú kroky na oslabenie kampane Harrisová-Walz, uvádza sa v najnovšej správe spoločnosti Microsoft.

slovakia

left justify in out

Do prezidentských volieb v USA zostávajú necelé dva týždne a podľa novej správy spoločnosti Microsoft Rusko, Irán a Čína naďalej prejavujú odhodlanie ovplyvniť hlasovanie.

Ruskí agenti zdvojujú falošné videá s cieľom očierniť kampaň viceprezidentky Kamaly Harrisovej, zatiaľ čo kampane v sociálnych médiách napojené na Čínu očierňujú republikánov, ktorí sú kritickí voči Číne.

Iránski aktéri, ktorí údajne posielali e-maily zamerané na zastrašovanie amerických voličov v roku 2020, medzitým skúmali webové stránky súvisiace s voľbami a hlavné médiá, čo vyvoláva obavy, že by sa tento rok mohli pripravovať na ďalší plán, uviedol technologický gigant.

 

To najhoršie môže ešte len prísť

Správa slúži ako varovanie - v nadväznosti na ďalšie správy amerických spravodajských služieb - že keď krajina vstupuje do kritickej záverečnej fázy a začína počítať hlasovacie lístky, najhoršie snahy o ovplyvňovanie môžu ešte len prísť.

       

Obrazok
Zdroj: tech.hexun.com

Americkí predstavitelia sú podľa svojich slov naďalej presvedčení, že volebná infraštruktúra je dostatočne zabezpečená na to, aby odolala prípadným útokom amerických protivníkov. Napriek tomu v napätej volebnej situácii vyvolávajú obavy snahy zahraničia ovplyvniť voličov.

Spoločnosť Microsoft uviedla, že niektoré dezinformačné kampane, ktoré sleduje, sa stretli s malým autentickým zapojením amerického publika, ale iné boli posilnené nevedomými Američanmi, čo vystavilo tisíce ľudí zahraničnej propagande v posledných týždňoch hlasovania.

 

Ako reagovali zahraniční protivníci?

Rusko, Čína a Irán odmietli tvrdenia, že sa snažia zasahovať do volieb v USA.

„Prezidentské voľby sú vnútornou záležitosťou Spojených štátov. Čína nemá v úmysle a nebude zasahovať do amerických volieb,“ uviedlo čínske veľvyslanectvo vo svojom vyhlásení.


„Irán už jednoznačne a opakovane oznámil, že nemá žiadny motív ani zámer zasahovať do volieb v USA; a preto takéto obvinenia kategoricky odmieta,“ uvádza sa vo vyhlásení iránskej misie pri OSN.

       

Obrazok
Zdroj: barchart.com

Ruské veľvyslanectvo v stredu bezprostredne neodpovedalo na správu.

Správa odhaľuje rozširujúce sa prostredie koordinovaných kampaní na podporu priorít protivníkov, keďže globálne vojny a ekonomické obavy zvyšujú stávky na voľby v USA po celom svete.



Podnecovanie rozporov

Podrobne opisuje trend, ktorý sme zaznamenali aj vo voľbách v rokoch 2016 a 2020, keď zahraniční aktéri tajne podnecovali rozpory medzi americkými voličmi, čím ešte viac prehĺbili rozdelenie voličov, ktoré len 13 dní pred ukončením hlasovania spôsobilo, že národ je takmer rovnomerne rozdelený.

„História ukázala, že schopnosť zahraničných aktérov rýchlo šíriť klamlivý obsah môže výrazne ovplyvniť vnímanie verejnosti a výsledky volieb,“ uviedol v tlačovej správe Clint Watts, generálny manažér Centra analýzy hrozieb spoločnosti Microsoft.

„S osobitným dôrazom na 48 hodín pred a po dni volieb musia byť voliči, vládne inštitúcie, kandidáti a strany naďalej ostražití voči klamlivým a podozrivým aktivitám online.“

       

Obrazok
Zdroj: officetimeline.com

Rusko sa zameriava na kampaň Harrisovej

Správa dopĺňa predchádzajúce zistenia spoločnosti Microsoft a amerických spravodajských služieb, ktoré naznačujú, že Kremeľ sa angažuje v ohováraní Harrisovej osoby na internete, čo je znakom jeho preferencií pre ďalšie prezidentstvo Donalda Trumpa.

Ruskí aktéri strávili posledné mesiace chrlením obsahu generovaného umelou inteligenciou, ako aj zinscenovaných videí, ktoré šírili dezinformácie o Harrisovej, zistili analytici spoločnosti Microsoft.



Čína sa sústredí na nedôveru

Čína sa v posledných mesiacoch sústredila na preteky na nižších miestach volebných miestností a na všeobecné úsilie zasiať nedôveru a nespokojnosť s demokraciou.

Podľa analytikov spoločnosti Microsoft čínsky aktér vplyvu, ktorý je všeobecne známy ako Spamouflage, využíval falošných používateľov sociálnych médií na útoky na republikánov v dolnej časti volebného obvodu, ktorí verejne odsúdili Čínu.

       

Obrazok
Zdroj: techcentral.co.za

Medzi kandidátmi, ktorí sa stali terčom útoku, boli republikán Barry Moore z Alabamy, senátorka Marsha Blackburnová z Tennessee a republikán Michael McCaul z Texasu, ktorí sa uchádzajú o znovuzvolenie, uvádza sa v správe. Skupina zaútočila aj na senátora Marca Rubia z Floridy.

Všetci štyria politici zaslali e-mailové vyhlásenia, v ktorých odsúdili agresiu Číny voči americkým politickým kandidátom a jej snahy o oslabenie demokracie.

Čínske veľvyslanectvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že americkí predstavitelia, politici a médiá „obvinili Čínu z používania spravodajských webových stránok a účtov na sociálnych sieťach na šírenie tzv. dezinformácií v USA. Takéto obvinenia sú plné zlomyseľných špekulácií proti Číne, proti ktorým sa Čína dôrazne ohradzuje“.

 

Irán sa zameriava na voľby

Irán, ktorý strávil volebnú kampaň v roku 2024 prenasledovaním Trumpa dezinformáciami, ako aj hackerskými útokmi na kampaň bývalého prezidenta, podľa správy Microsoftu nezastavilo ani pretrvávajúce napätie na Blízkom východe.

Práve naopak, skupiny napojené na Irán využili zbrane v podobe rozdelených názorov na vojnu medzi Izraelom a Hamásom na ovplyvňovanie amerických voličov, zistili analytici.

         

Obrazok
Zdroj: siliconrepublic.com

V správe spoločnosti Microsoft sa tiež uvádza, že zaznamenala iránsku skupinu, ktorá kompromitovala účet významného republikánskeho politika, na ktorého bol v júni zameraný iný účet. Spoločnosť nechcela uviesť meno tejto osoby, ale uviedla, že išlo o tú istú osobu, ktorú v auguste označila za „bývalého prezidentského kandidáta“.

Správa tiež varovala, že tá istá iránska skupina, ktorá sa údajne vydávala za členov krajne pravicovej organizácie Proud Boys a v roku 2020 zastrašovala voličov prostredníctvom e-mailov, v posledných mesiacoch prehľadávala webové stránky a médiá súvisiace s voľbami v jednotlivých štátoch. Toto správanie by mohlo „naznačovať prípravy na priame operácie na ovplyvňovanie s blížiacim sa dňom volieb“, uviedol Watts.

Iránska misia pri OSN vo vyhlásení uviedla, že obvinenia v správe „sú v zásade nepodložené a úplne neprípustné“.

Aj keď sa Rusko, Čína a Irán snažia ovplyvniť voličov, predstavitelia spravodajských služieb v utorok uviedli, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by plánovali významné útoky na volebnú infraštruktúru ako spôsob narušenia výsledkov volieb.

Predstavitelia spravodajských služieb v utorok tiež varovali, že Rusko a Irán sa môžu pokúsiť podporiť násilné protesty v USA po voľbách, ktoré sa uskutočnia na budúci mesiac, čím by sa vytvorili predpoklady pre možné komplikácie v povolebnom období.

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj textu: Euronews, Foto: valorempresas.com.br
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies