Rusko pri útoku na Ukrajinu odpálilo novú severokórejskú raketu vyrobenú v tomto roku

NETKY.SK • 12 September 2024, 15:27 • 2 min
Rusko pri útoku na Ukrajinu odpálilo novú severokórejskú raketu vyrobenú v tomto roku

KYJEV - Podľa nového výskumu Rusko vypálilo na Ukrajinu severokórejskú raketu vyrobenú v tomto roku. Správa predstavuje prvý verejný dôkaz o tom, že severokórejské rakety vyrobené v roku 2024 boli použité vo vojne. Severná Kórea poslala Rusku rakety, delostrelectvo a ďalšie technológie ako súčasť dohody o zbrojení.

slovakia

left justify in out

Podľa novej správy Rusko pri úderoch na Ukrajinu odpálilo nové severokórejské rakety vyrobené v tomto roku. Fotografie komponentov rakiet s označením výroby 2024 sú najnovším dôkazom, že zbrojná dohoda medzi Moskvou a Pchjongjangom naďalej podnecuje vojnu.

Novú správu zverejnila skupina Conflict Armament Research, ktorá sleduje používanie zbraní dodávaných v ozbrojených konfliktoch. Podľa CAR ukrajinský terénny "vyšetrovací tím zdokumentoval zvyšky štyroch rôznych severokórejských rakiet po sérii útokov", ktoré boli zaznamenané 30. júla, 5. augusta, 6. augusta a 18. augusta.

Jedna zo striel mala označenie, že bola vyrobená v roku 2024. "Toto je prvý verejný dôkaz, že rakety vyrobené v tomto roku v Severnej Kórei sa používajú na Ukrajine," uviedla CAR.

Spoločnosť CAR uviedla, že komponenty 2024, dva pohony prúdových lopatiek, boli objavené medzi zvyškami rakety použitej pri ruskom útoku 18. augusta. Na značke bolo napísané "113", čo v severokórejskom kalendári Čučche znamená rok 2024. RCA uviedla, že časti rakety boli nájdené severne od Kyjeva.

Použitie rakety s komponentmi vyrobenými v roku 2024 naznačuje rýchly cyklus výroby až po použitie, čo znamená, že Severná Kórea postupuje rýchlo, aby Rusku dodala zbrane, ktoré potrebuje na pokračovanie masívnych útokov na Ukrajinu.

Ako uviedla CAR, "objav výrobnej značky 2024 na jednej z rakiet odhaľuje krátke obdobie medzi výrobou týchto balistických rakiet a ich použitím na Ukrajine". Označenie tiež znamená, že Severná Kórea sa mohla naďalej vyhýbať prísnym sankciám, aby získala zbrojný materiál, ktorý potrebuje na výrobu rakiet.

Vyšetrovanie RCA je najnovším dôkazom, že Rusko používa na Ukrajine severokórejské zbrane. Na jeseň minulého roka sa ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un stretli, aby prediskutovali potenciálnu dohodu o zbraniach medzi oboma krajinami. V máji tohto roku toto partnerstvo ešte viac upevnili vzájomným obranným paktom.

Pri predchádzajúcich úderoch na Ukrajinu boli zdokumentované úlomky podozrivých neruských rakiet.
Pri predchádzajúcich úderoch na Ukrajinu boli zdokumentované úlomky podozrivých neruských rakiet.
Zdroj: Global Images Ukraine / Getty Images / Samoilov / Gwara Media

Južná Kórea, podobne ako USA, zdokumentovala veľké dodávky zbraní zo Severnej Kórey do Ruska od začiatku vojny v roku 2022. Výmenou za zaslanie balistických rakiet a miliónov delostreleckých nábojov do Ruska Severná Kórea potenciálne získala potraviny, palivo a možno aj pokročilé vojenské technológie, ktoré si želá pre ponorky s jadrovým pohonom, rakety a podobne. Podrobnosti sú však nejasné.

Partnerstvo medzi Moskvou a Pchjongjangom dostalo USA, Južnú Kóreu a tiež Čínu do neistej situácie. Južná Kórea posiela prostredníctvom USA a iných kanálov muníciu na podporu Ukrajiny, čím podnecuje napätie s Ruskom, zatiaľ čo Peking sa obáva straty vplyvu na svojho suseda. Toto usporiadanie spôsobuje nestabilitu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Business Insider, Foto: Global Images Ukraine / Getty Images / Samoilov / Gwara Media
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies