Šéf jadrového dozoru OSN je na Ukrajine kvôli obavám o bezpečnosť Záporožskej elektrárne

NETKY.SK • 3 September 2024, 16:21 • 2 min
Šéf jadrového dozoru OSN je na Ukrajine kvôli obavám o bezpečnosť Záporožskej elektrárne

KYJEV - Šéf jadrového dozorného orgánu OSN rokoval v utorok na Ukrajine s vysokými predstaviteľmi o obavách o bezpečnosť najväčšej európskej jadrovej elektrárne, v ktorej blízkosti boli nedávno zaznamenané útoky.

slovakia

left justify in out

Rafael Mariano Grossi, generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, bol na svojej desiatej návšteve od začiatku rusko-ukrajinskej vojny vo februári 2022. Grossi na stránke X napísal, že je na ceste do Záporožia, aby "pomohol zabrániť jadrovej havárii".

Záporožská jadrová elektráreň, ktorá sa dostala pod ruskú kontrolu po úplnej invázii v roku 2022, bola v predchádzajúci deň v oblasti ostreľovaná delostrelectvom, čo podľa jej prevádzkovateľa, spoločnosti Energoatom, ktorá z útokov obvinila Rusko, poškodilo prístup k elektrárni.

"Ruská paľba poškodila jedno z dvoch vonkajších nadzemných vedení, cez ktoré ... Záporožská jadrová elektráreň dostáva energiu z ukrajinskej energetickej sústavy," uviedol prevádzkovateľ v príspevku na komunikačnej a sociálnej sieti Telegram. "V prípade poškodenia druhého vedenia vznikne havarijná situácia," uviedol a dodal, že technici sa k miestu poškodenia nemôžu dostať pre "reálnu hrozbu opakovaného ostreľovania".

 

Analytici tvrdia, že výbuch v Záporožskej elektrárni by spôsobil radiáciu a pravdepodobne by vyvolal paniku, ale riziko radiácie mimo bezprostrednej oblasti výbuchu by bolo relatívne nízke a nedosahovalo by rozmerov černobyľskej katastrofy z roku 1986. Okrem toho, ak by vietor fúkal východným smerom, radiácia by sa mohla presunúť do Ruska.

Záporožská oblasť je jedným zo štyroch regiónov - spolu s Doneckom, Chersonskom a Luhanskom - na juhu a východe Ukrajiny, ktoré Rusko čiastočne a nelegálne anektovalo v septembri 2022, sedem mesiacov po tom, ako napadlo svojho suseda.

MAAE so sídlom vo Viedni tvrdí, že pokračujúce útoky v oblasti Záporožia, ako aj poškodenie rozvodnej siete v krajine ohrozujú dodávky elektrickej energie, ktoré sú pre ukrajinské jadrové elektrárne životne dôležité. Dozorný orgán uviedol, že jeho zamestnanci v Záporožskej oblasti sa nedávno museli ukryť v interiéri, pretože v oblasti boli hlásené hrozby z dronov.

Okrem Záporožia má Ukrajina ešte tri aktívne jadrové elektrárne.

Grossi, ktorý cestuje s tímom expertov a úradníkov MAAE, začal sériu stretnutí v Kyjeve zastávkou na ministerstve energetiky a rozhovormi s ministrom Hermanom Haluščenkom.

Ruské letectvo v noci z pondelka na utorok zasiahlo hotel v Záporožskej oblasti, kde zahynul 8-ročný chlapec a žena, uviedol ukrajinský regionálny guvernér Ivan Fedorov. Ďalšie dve osoby vrátane 12-ročného dievčaťa, ktoré je teraz na jednotke intenzívnej starostlivosti, boli zranené, povedal Fedorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: RIA Novosti / Konstantin Mikhalchevsky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies