PARÍŽ - Červy v rybích pokrmoch, malý výber, nedostatok mäsa i príliš dlhé čakacie doby. Na stravovanie v Paríži sa sťažuje čoraz viac športovcov, medzi nimi aj britský plavec Adam Peaty. Stravovanie ale nie je jediný problém, ktorý športovci organizátorom vyčítajú.
Šesťnásobný medailista v plávaní sa sťažoval na kvantitu aj kvalitu jedla, ktorá vraj nezodpovedá úrovni svetových športovcov. „Niekto dokonca v rybích pokrmoch na tanieri našiel červy,“ sťažoval sa s tým, že hoci má ryby rád, radšej si ich nedal.
„Catering nie je na úrovni pre športovcov, ktorí zo seba musia vydávať to najlepšie,“ povedal Peaty denníku iNews.
„V Tokiu bolo jedlo výborné, v Riu tiež. Ale tentoraz? Nebola poriadna ponuka jedál s bielkovinami ak tomu dlhé rady bez akéhokoľvek systému. Na jedlo sa čakalo aj pol hodiny,“ povedal.
Vzhľadom na plnenie udržateľnosti a ekologických cieľov sa organizátori snažili, aby viac ako polovica ponúkaných jedál bola bezmäsitých, z ktorých časť mala byť len na rastlinnej báze. Podľa Peatyho to ale nefunguje.
„Udržateľnosť v rámci stravovania športovcom vnútili,“ vysvetľuje. „Chcem mäso, potrebujem mäso na výkon. Jem ho doma, prečo by som to mal meniť?“ rozčuľoval sa Peaty.
Aj ďalší športovci sa sťažovali na kvalitu jedla. Britský tím si dokonca mal nechať do dediny letecky dopraviť vlastného kuchára.
Organizátori hier v Paríži tvrdia, že spätnú väzbu atlétov berú veľmi vážne.
„Od otvorenia dediny sa náš partner Sodexo Live! aktívne podieľal na zásobovaní reštaurácií v olympijskej dedine a monitoroval skutočnú spotrebu športovcov vypozorovanú počas prvých niekoľkých dní. Výsledkom bolo, že množstvo určitých potravín sa zvýšilo, iné naopak znížilo. Zabezpečilo sa tiež posilnenie personálu, aby všetko prebiehalo hladko,“ uviedli vo svojom vyhlásení.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies