Šesť nenápadných zlozvykov, ktoré zostarujú váš mozog

NETKY.SK • 12 Október 2024, 18:45 • 2 min
Šesť nenápadných zlozvykov, ktoré zostarujú váš mozog

Takéto správanie môže z dlhodobého hľadiska zrýchľovať vaše mentálne starnutie.

slovakia

left justify in out

Podobne ako naše telo, aj náš mozog sa vekom mení. Čím sme starší, tým je od určitého veku náročnejšie vybaviť si konkrétne  informácie, napríklad kam sme si položili kľúče alebo názov reštaurácie, v ktorej sme boli. Možno nám tiež trvá dlhšie, kým sa naučíme niečo nové.

Dobrou správou však je, že máme vplyv a dosah na to, ako si udržať mozog zdravý a zlepšením nášho životného štýlu môžeme zabrániť jeho predčasnému starnutiu. A začína to našimi každodennými návykmi. Tu sú niektoré, zdanlivo neškodné návyky, ktoré možno robíme každý deň a prispievajú k pomalému, ale istému starnutiu nášho mozgu.

Nedostatok sociálnej interakcie

Sú rôzne ľudské príbehy aj príčiny, prečo sa v určitých etapách života môžeme dostať do sociálnej izolácie. Niekedy nie vlastnou chybou, sklamaním, zradou, ublížením... Iste, pre určité povahy aj fázy života je dobré, ak máte dostatok priestoru sami pre seba, svoje myšlienky, zotavenie, rast. No z dlhodobého hľadiska človek jednoducho nebol stvorený na to, aby bol sám. Žiť s vedomím, že je niekto, o koho sa môžeme oprieť, obrátiť sa na neho s problémom, zdieľať s ním svoje záležitosti, radosti aj starosti je pre našu psychickú pohodu a prospievanie jedna z najdôležitejších vecí v živote.

Človek bez druhých ľudí vysychá. Navyše, pri spoznávaní nových ľudí vytvárame v našom mozgu nové prepojenia medzi mozgovými bunkami. Silná sociálna sieť v našom živote je jeden z najvýraznejších faktorov, ktorý zlepšuje našu náladu. To priamo súvisí so zdravím nášho mozgu, keďže depresia je jedným z rizikových faktorov demencie.

Obrazok
Zdroj: nj.cooperatornews.com

Opakujúce sa činnosti

Áno, je síce pravda, že opakovanie je matkou múdrosti. No okrem toho, že chceme vo svojom živote rozvíjať schopnosti, ktoré už máme, je pre mozog tiež dôležité zapájať ho do nových vecí, a tým ho dostávať mimo komfortnej zóny.

Rovnako ako stretnutie s niekým novým, aj učenie sa nových vecí vytvára väzby medzi našimi mozgovými bunkami a pomáha udržiavať náš mozog mladistvý. Je nevyhnutné pre naše mentálne zdravie neustále rozširovať svoje duševné obzory, takže ak ste nikdy nehrali na hudobný nástroj, naučte sa to. Ak vás láka nejaký cudzí jazyk, pustite sa do toho. Tvorte, vymýšľajte, prijímajte nové výzvy od života, váš mozog sa vám poďakuje!

Popieranie chronického stresu

Stres je súčasťou nášho každodenného života a naše telo sa zvyčajne dokáže rýchlo zotaviť z konkrétnej stresovej situácie alebo udalosti. Problémom je, keď sa tento stres stane chronickým a my ho nezvládame, ignorujeme a odmietame riešiť. Pasca spočíva v tom, že ako ľudia sme schopní udržiavať miernu stresovú reakciu počas celého dňa, až si na to môžeme celkom zvyknúť. Po čase  - aj keď sa nič stresujúce nedeje, môžeme v sebe nosiť nevedomý stres. Je preto dôležité dať si čas na to, uvedomovať si stres v našom živote a uvoľňovať ho počas dňa, napríklad spomaliť dýchanie a všímať si svoje myšlienky.

Z praktických vecí na uvoľnenie stresu pomáha tiež studená sprcha, sauna alebo intenzívny športový výkon, čo nám poskytne tiež kvalitnejší spánok v noci.

 

Obrazok
Zdroj: masonparkmedical.com

Príliš veľa "rýchleho jedla"

Žijeme rýchlu dobu a tak vyzerá aj naše stravovanie. Bleskovo hodíme niečo do seba medzi dvomi povinnosťami a letíme hektickým dňom ďalej. Pri dynamickom životnom štýle často volíme časovo najefektívnejšie riešenie nášho stravovania, čo však z dlhodobého hľadiska určite nie je to najlepšie pre naše zdravie, spokojnosť ani mozog. 

Rýchle jedlá - či už polotovary, rôzne snacky, rýchle občerstvenie, drive-in, sú často vysoko tepelne spracované, plné nasýtených tukov a pridaných umelých cukrov. Štúdie jasne ukázali, že strava s vysokým obsahom týchto potravín môže v priebehu rokov viesť k vyššiemu riziku demencie. Takéto potraviny môžu spôsobovať predčasné starnutie mozgu a viesť k zdravotným ťažkostiam, ktoré majú nepriaznivý vplyv na mozog - napríklad vedeli ste, že cukrovka môže viesť doslova k zmenšovaniu mozgu?

Nie je nič fatálne na tom, keď si občas dáte jedlo z fast foodu. No snažte sa vo svojom jedálničku čo najviac zamerať na stravu s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, ako sú ryby, olivový olej, zelená listová zelenina a orechy. Bolo preukázané, že práve omega-3 zvyšujú schopnosť učiť sa, pamäť a prietok krvi v mozgu.

Zlá kvalita spánku
Kvalita aj kvantita spánku sú pre zdravie mozgu rozhodujúce. Počas spánku sa naše spomienky z celého dňa triedia a ukladajú na správne miesto, aby sme k nim mali prístup v budúcnosti. V noci sa z mozgu odstraňuje aj beta-amyloid - proteín, ktorý trápi mozog ľudí s Alzheimerovou chorobou. Ak je však spánok nekvalitný alebo príliš krátky, tieto procesy sa prerušujú. Na druhý deň môžete mať problémy so zapamätaním si informácií alebo sa ťažko sústrediť.

Nedostatočný spánok zvýšiť riziko predčasného starnutia mozgu a vzniku demencie. Základné zásady pre lepší spánok sú tieto: žiadny alkohol pred spaním, vyhýbajte sa tiež nočnému prejedaniu sa, dodržiavajte jednotný čas spánku, znížte príjem tekutín pred spaním, dobré na kvalitu spánku nie sú ani lieky na spanie či sedatíva. Nenoste si do postele so sebou mobil a nesurfujte po nete!

 

Obrazok
Zdroj: unsplash.com

Starajte sa o seba!

Ľahko sa povie, ťažšie sa urobí? Áno, no verte, že správny postoj k samému sebe a svojmu životu dokáže robiť divy aj s naším celkovým zdravím, vrátane toho mentálneho. Vedieť sa prijať takých, akí sme, pustiť minulosť a žiť pre dnešok, mať pod kontrolou svoje myšlienky a vedome vymieňať tie toxické za stále lepšie a zdravšie - to všetko je cesta k šťastnému a zdravému životu. 

No tiež vedieť si dopriať uprostred hektického dňa chvíle zastavenia, rozjímania, ticha. Hľadať vo svojom živote rovnováhu medzi aktivitou a oddychom, povinnosťami a zábavou, samotou a spoločnosťou. Nevypúšťajte zo svojho života radosť, dokážte sa niečím potešiť, obklopujte sa dobroprajnými ľuďmi. Poznajte svoje hranice, hodnoty, ciele, smerujte niekam. Venujte sa činnostiam, ktoré prinášajú spokojnosť vám a vášmu mozgu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: beliefnet.com, Foto: christianleadersinstitute.org
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies