Severná Kórea opäť v akcii: Testovacie balistické rakety, aj so super veľkou hlavicou, odpálené na východné pobrežie!

NETKY.SK • 19 September 2024, 10:06 • 2 min
Severná Kórea opäť v akcii: Testovacie balistické rakety, aj so super veľkou hlavicou, odpálené na východné pobrežie!

SOUL / TOKIO - Severná Kórea v stredu vystrelila niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu smerom na svoje východné pobrežie, informovali Južná Kórea a Japonsko, niekoľko dní po tom, ako Pchjongjang odhalil zariadenie na obohacovanie uránu a prisľúbil posilniť svoj jadrový arzenál.

slovakia

left justify in out

Podľa severokórejských štátnych médií severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na úspešné testy dvoch typov taktických balistických rakiet vrátane jednej so "super veľkou konvenčnou hlavicou" a "vylepšenej" strely s plochou dráhou letu.

Testy boli reakciou na "vážnu hrozbu", ktorú predstavujú vonkajšie sily pre bezpečnosť Severnej Kórey, uviedla vo štvrtok Kimova štátna agentúra KCNA.

Rakety vyštartovali z Kaechonu, severne od hlavného mesta Pchjongjang, približne o 6:50 (2150 GMT v utorok) severovýchodným smerom a preleteli približne 400 km, uviedol juhokórejský Zbor náčelníkov štábov (JCS), pričom nešpecifikoval, koľko ich bolo vypálených a kde dopadli.

Testy sa týkali rakiet Hwasongpho-11-Da-4,5, ktoré boli vybavené 4,5-tonovou super veľkou konvenčnou hlavicou, uviedla KCNA. Severná Kórea predtým oznámila testy tejto zbrane v júli.

"Dôrazne odsudzujeme odpálenie rakety Severnou Kóreou ako jasnú provokáciu, ktorá vážne ohrozuje mier a stabilitu Kórejského polostrova," uvádza sa vo vyhlásení JCS, ktorá prisľúbila zdrvujúcu reakciu na akékoľvek ďalšie provokácie.

Približne 30 minút po prvom oznámení o raketách japonská pobrežná stráž uviedla, že Severná Kórea vystrelila ďalšiu balistickú raketu. Japonský minister obrany Minoru Kihara uviedol, že najmenej jedna z rakiet dopadla v blízkosti východného vnútrozemského pobrežia Severnej Kórey a že odpálenie "nemožno tolerovať".

Jadroví vyslanci Južnej Kórey, Japonska a Spojených štátov počas telefonického rozhovoru odsúdili odpálenie rakety ako porušenie rezolúcií OSN a prisľúbili, že budú tvrdo reagovať na akékoľvek ďalšie provokácie, uviedlo vo svojom vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí Soulu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Reuters, Foto: Reuters / KCNA
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies