Severná Kórea údajne vysiela tisíce vojakov na Ukrajinu: Zelenskyj varuje pred svetovou vojnou + VIDEO

NETKY.SK • 18 Október 2024, 09:33 • 2 min
Severná Kórea údajne vysiela tisíce vojakov na Ukrajinu: Zelenskyj varuje pred svetovou vojnou + VIDEO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Severnú Kóreu z rozmiestnenia svojich dôstojníkov a plánovania vyslania až 10 000 vojakov na podporu ruských síl na Ukrajine. Tento krok predstavuje výraznú eskaláciu zahraničnej pomoci Moskve v jej vojenskom úsilí a Zelenskyj ho označil za "prvý krok k svetovej vojne." Kremeľ však tieto obvinenia odmieta a vyjadruje presvedčenie, že ide o nepravdivé informácie.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident vo štvrtok obvinil Severnú Kóreu, že po boku Ruska rozmiestnila dôstojníkov a pripravuje vyslanie tisícov vojakov na pomoc vojnovému úsiliu Moskvy, hoci šéf NATO uviedol, že v tejto fáze neexistujú dôkazy o prítomnosti Pchjongjangu.

Západné krajiny už dlho obviňujú Severnú Kóreu, že posiela zbrane do Ruska, a v posledných dňoch prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že posiela aj personál, čo predstavuje výraznú eskaláciu zahraničnej pomoci Moskve pri invázii.

Ukrajinský prezident tiež uviedol, že spravodajské služby krajiny našli dôkazy, ktoré naznačujú, že približne 10 000 severokórejských vojakov je vycvičených, aby sa pripojili k ruským silám na Ukrajine. "Vidíme tu prvý krok k svetovej vojne," dodal Zelenskyj počas jednodňového samitu lídrov EÚ v Bruseli.

Kremeľ už skôr odmietol správy o zapojení Severnej Kórey.

"Máme informácie od našich spravodajských služieb, že... niektorí dôstojníci severokórejskej armády sa už nachádzajú na ukrajinskom území, ktoré dočasne okupujú ruskí nepriatelia. Takže sa pripojili k ruskej armáde," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii v Bruseli.

Povedal, že nemôže uviesť presný počet osôb, ktoré sa nachádzajú na mieste. "Vieme o 10 000 vojakoch Severnej Kórey, ktorých sa chystajú vyslať do boja proti nám," povedal a označil to za "prvý krok k svetovej vojne".

Ilustračné foto - severokórejský líder Kim Čong Un navštevuje vojenské cvičenia, 16. marca 2024.
Ilustračné foto - severokórejský líder Kim Čong Un navštevuje vojenské cvičenia, 16. marca 2024.
Zdroj: KCNA / Reuters

Ukrajina už predtým varovala pred nebezpečným partnerstvom medzi Moskvou a Teheránom, keďže ruské jednotky používajú na bojisku na diaľkové útoky drony kamikadze iránskej výroby. Vysielanie zahraničných vojakov na frontovú líniu je však ďalším znakom eskalácie, tvrdí Zelenskyj.

"Už nejde len o presun zbraní. V skutočnosti ide o posielanie ľudí zo Severnej Kórey okupačným vojenským silám," povedal a dodal, že Putin sa snaží vtiahnuť do tejto vojny ďalších účastníkov, aby sa vyhol väčšej mobilizácii doma a zabránil tak sociálnym konfliktom.

Zelenskyj sa predtým stretol s 27 lídrami EÚ, aby im predstavil svoj päťbodový "víťazný plán" na ukončenie vojny do budúceho roka.

Prvým bodom tohto plánu je pozvanie do transatlantickej vojenskej aliancie - na získanie členstva v NATO by však Ukrajina potrebovala súhlas všetkých 32 spojencov vrátane USA.

"Ak nám naši partneri nepomôžu, šance Ruska (na bojisku) sa zvýšia," povedal a dodal, že okrem rokovaní o zbraniach je najdôležitejšie, aby ukrajinský ľud mal nádej na budúcnosť po vojne.

Zelenskyj sa domnieva, že na to, aby Ukrajina porazila Rusko, je dôležité byť silný na bojisku, ale predovšetkým získať "bezpečnostný dáždnik""V praxi je to pre nás jediná nádej," povedal.

Generálny tajomník NATO Mark Rutte sa však v stredu k Zelenského výzve na vstup do vojenskej aliancie nevyjadril a zdôraznil, že s Ukrajinou sú v úzkom kontakte ohľadom ďalších krokov a že prioritou je teraz zabezpečiť, aby krajina bola schopná vyjednať čo najlepšiu dohodu v rámci akýchkoľvek budúcich rokovaní s Ruskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Euronews, Foto: Anadolu Agency
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies