Silná búrka nečakane zasiahla časť Slovenska. Mapa s výstrahami je po dlhšom čase celá zelená

NETKY.SK • 24 Júl 2024, 11:36 • 2 min
Silná búrka nečakane zasiahla časť Slovenska. Mapa s výstrahami je po dlhšom čase celá zelená

Od pekelných horúčav si na Slovensku na chvíľu vydýchneme. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), od západu zasahuje do našej oblasti nevýrazný výbežok vyššieho tlaku vzduchu a po jeho prednom okraji postupuje do strednej Európy ďalší studený front.

slovakia

left justify in out

Streda bude podľa meteorológov oblačná až zamračená a na mnohých miestach sa môžu vyskytnúť prehánky, dážď, ojedinele aj búrky.

"V západnej polovici postupne premenlivá oblačnosť a čiastočne ustávanie zrážok," uvádza SHMÚ na svojom webe.

Najvyššia teplota sa v stredu vyšplhá na 24 až 29, v Žilinskom kraji, na Spiši a Horehroní teplomer ukáže väčšinou 19 až 24 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 m sa bude okolo 12 stupňov Celzia. Meteorológovia na stredu nevydali žiadne výstrahy a mapka Slovenska je tak po dlhšom čase opäť celá zelená.

Meteorologické výstrahy na stredu
Meteorologické výstrahy na stredu
Zdroj: shmu.sk

V utorok však varovanie prvého stupňa pred búrkami pre niektoré okresy vydané bolo.

Ako uvádza portál iMeteo.sk, búrky sa počas dňa vyskytli v oblasti Gemeru, Gelnice a na juhu Banskobystrického kraja, ale neboli príliš intenzívne. "Priniesli celkovo len niečo okolo 700 bleskov a neboli sprevádzané ani nebezpečnými sprievodnými javmi," priblížil.

Upozornil však na neočakávanú mimoriadne výraznú stacionárnu búrku, ktorá večer vyčíňala najmä v okresoch Košice-okolie a Rožňava.

"Bola výnimočná tým, že vplyvom zbiehavého prúdenia sa prakticky nepohybovala a bola neustále živená vlhkým vzduchom," píše spomínaný web s tým, že k polnoci začala strácať na intenzite, ale pršať prestalo až po polnoci.

Ako dodal, celkovo v týchto okresoch spadlo až 86,6 litrov na meter štvorcový, teda 86,6 mm. V Turni nad Bodvou to bolo 54 litrov vody na meter štvorcový.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SHMÚ, iMeteo.sk, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies