Slovenská ekonomická diplomacia sa vracia aj na významné africké trhy

NETKY.SK • 21 August 2024, 09:21 • 2 min
Slovenská ekonomická diplomacia sa vracia aj na významné africké trhy

BRATISLAVA - Štátny tajomník Rastislav Chovanec rokoval s veľvyslankyňou Angoly.

slovakia

left justify in out

Slovenská republika má záujem znovu oživiť obchodnú výmenu a investičné príležitosti v afrických krajinách, v ktorých malo Slovensko v minulosti priaznivé postavenie.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Chovanec dnes prijal na rezorte diplomacie mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Angolskej republiky pre Slovensko so sídlom vo Viedni Isabelu de Jesus da Costa Godinho.  

Diskutovali o nových možnostiach vzájomného rozvoja predovšetkým v oblasti ekonomických vzťahov.

"Musíme sa vrátiť do teritórií, kde nás poznajú, kde vidíme potenciál. Africké krajiny sú pre nás zaujímavé z pohľadu posilnenia bilaterálnych vzťahov a exportu," priblížil R. Chovanec s tým, že práve Angola je politicky stabilným štátom s treťou najväčšou ekonomikou subsaharskej Afriky.

"Na Slovensku študovalo v minulosti niekoľko tisíc ľudí z Angoly, dnes majú významné postavenie na úrovni štátnej správy či biznisu, preto chceme využiť ich znalosť slovenského prostredia. V spolupráci so SARIO a obchodnou komorou vieme pomôcť v sprostredkovaní kontaktov a hľadaní vhodných partnerov," uviedol štátny tajomník.

Podľa neho systematické zlepšovanie podnikateľského prostredia v Angolskej republike môže prilákať viac investorov aj zo Slovenska, ktorí potrebujú právne istoty a transparentné podmienky, aby mohli svoje investície pokladať za bezpečné.

Vzájomná obchodná bilancia dosiahla vlani takmer tri milióny eur, pričom viac ako 97 % tvoril práve slovenský export.

Angolská veľvyslankyňa vyjadrila záujem o obnovu a zintenzívnenie politických, diplomatických a ekonomických vzťahov so Slovenskou republikou vrátane zdieľania slovenskej expertízy z viacerých odvetví, ako je rozvoj cestovného ruchu, poľnohospodárstvo a potravinárstvo, veda či vzdelávanie.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí vidí možnosti na spoluprácu a pomoc v rámci programov na výmenu skúseností v oblasti školstva i cestovného ruchu.

"Obchodné príležitosti pre slovenské firmy predstavujú v Angole významné projekty výstavby železníc, letiska alebo elektrární, v obrannom priemysle, rovnako však menšie projekty, napríklad v oblasti poľnohospodárstva, ktoré počítajú tiež so značnými zahraničnými investíciami," doplnil R. Chovanec s tým, že partneri budú pokračovať v ďalšej komunikácii o konkrétnych krokoch posilnenia slovensko-angolskej spolupráce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies