Slovenská ekonomika rastie: Domáca spotreba kompenzuje slabé investície

NETKY.SK • 5 September 2024, 09:32 • 2 min
Slovenská ekonomika rastie: Domáca spotreba kompenzuje slabé investície

Podľa metodiky ESA 2010 sa HDP kvantifikuje troma spôsobmi (výrobná metóda, výdavková metóda, dôchodková metóda). Vzhľadom na dostupné zdroje informácií je pre SR určujúca výrobná metóda.

slovakia

left justify in out

Hrubý domáci produkt (HDP) sa v 2. štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 1,9 % (v stálych cenách, sezónne neupravený), čo bolo najpomalšie tempo za posledné štyri štvrťroky. V predošlých troch štvrťrokoch rástli hospodárske výkony ešte na úrovni 2 % a výrazne nad túto hranicu aj na začiatku tohto roka (o 2,7 %).

Objem HDP v bež­ných ce­nách bol medziročne vyšší o 6,5 % a dosiahol 32,4 miliardy eur. Po sezónnej úprave bol HDP medzikvar­tálne (oproti 1. štvrťroku 2024) reálne vyšší o 0,4 %.

Podľa metodiky ESA 2010 sa HDP kvantifikuje troma spôsobmi (výrobná metóda, výdavková metóda, dôchodková metóda). Vzhľadom na dostupné zdroje informácií je pre SR určujúca výrobná metóda.

Výrobné odvetvia si podržali dobrú výkonnosť aj v 2. štvrťroku 2024, objem výkonov meraných hrubou pridanou hodnotou dosiahol nominálne 29,4 miliardy eur, čo predstavovalo rast tejto kľúčovej zložky HDP medziročne o 2,1 %. Bolo to však najpomalšie tempo rastu za posledných šesť štvrťrokov.

Medziročné zvýšenie hrubej pridanej hodnoty zaznamenalo všetkých 10 sledovaných skupín odvetví. Váhovo najvýznamnejší priemysel zaznamenal rast o 1,5 %, v 2. štvrťroku 2024 sa na celkovej pridanej hodnote podieľal 22,3 %.

Rast podporil predovšetkým dvojciferný rast vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 18,9 % a vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlači o 21,7 %. Naopak, vyššiemu rastu bránil pokles vo výrobe koksu a rafinovaných ropných výrobkov o 7,9 %, a tiež vo výrobe strojov a zariadení inde nezaradených a vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov, v oboch zhodne o 16,7 %.

Výkonnosť v druhej najvýznamnejšej skupine odvetví, a to obchod, doprava, ubytovanie a stravovanie vzrástla o 2,7 %, najmä vyšším rastom v doprave a skladovaní o 6,2 %.

K rastu hrubej pridanej hodnoty výrazne prispeli váhovo menšie odvetvia, a to medziročne vyššia výkonnosť v odborných, vedeckých a technických činnostiach o 3,9 %, v  činnostiach v oblasti nehnuteľností o 3,2 %, vo verejnej správe o 1,6 %, informáciách a komunikáciách o 4,5 % aj v stavebníctve o 2,2 %.

Zlepšovanie výdavkových zložiek pokračovalo aj 2. štvrťroku 2024. Rast HDP bol v rozhodujúcej miere výsledkom rastúceho domáceho dopytu, ktorý dosiahol v aktuálnom štvrťroku vyššie medziročné tempo zvýšenia o 5,4 %. Klesajúca inflácia vytvárala lepšie možnosti pre míňanie domácností, tie zvýšili svoju spotrebu o 2,5 %. Výrazným rastom na úrovni 4,8 % navýšila spotrebu aj verejná správa.

Tvorba hrubého kapitálu rástla v stálych cenách medziročne dvojciferným tempom o 15,4 %, a to vplyvom výraznejšej tvorby zásob a nižšej investičnej aktivity. Objem investícií meraný tvorbou hrubého fixného kapitálu si síce udržal rast aj v druhom štvrťroku, medziročne o 0,7 %, avšak investovanie malo najslabšiu dynamiku za posledných osem štvrťrokov.

V tomto roku opäť naštartovaný vývoz aj dovoz zaznamenali v 2. štvrťroku 2024 medziročne vyššie hodnoty aj zrýchlenie tempa rastu. Vývoz výrobkov a služieb (zahraničný dopyt) vzrástol o 2,5 %, dovoz výrobkov a služieb o 6 %. Naďalej pretrvávali vyššie objemy vývozu nad dovozom, čo podržalo saldo zahraničného obchodu v kladných hodnotách, čo bolo v bežných cenách 638 miliónov eur.

V súhrne za 1. polrok 2024 HDP vzrástol o 2,3 % (v stálych cenách, sezónne neočistený). Nominálny objem v bežných cenách dosiahol 62,2 miliardy eur.

Hrubá pridaná hodnota v stálych cenách dosiahla medziročný rast o 2,2 %. Medziročné zvýšenie hrubej pridanej hodnoty bolo zaznamenané vo všetkých 10 skupinách odvetví. Najvýznamnejší vplyv na vývoj ekonomiky malo odvetvie priemyslu s rastom o 0,9 %, podržal ho hlavne rast vo výrobe kovov a kovových výrobkov o 7,9 % a vo výrobe dopravných prostriedkov o 5,6 %.

K celkovému rastu pridanej hodnoty prispela aj skupina odvetví veľkoobchod a maloobchod, oprava motorových vozidiel a motocyklov; doprava a skladovanie; ubytovacie a stravovacie služby zvýšením výkonov o 2,2 % a aj stavebníctvo o 1,7 %.

Zahraničný dopyt (vývoz výrobkov a služieb) medziročne rástol za prvých šesť mesiacov o 2,1 % a dovoz výrobkov a služieb o 4,5 %. Rýchlejší rast vývozu udržal plusové saldo zahraničného obchodu, ktorého hodnota dosiahla za 1. polrok 2024 v bežných cenách objem takmer 1,6 miliardy eur.

Výraznejší rast domáceho dopytu, medziročne o 4,7 % bol spôsobený hlavne vplyvom opätovne vyššej konečnej spotreby v domácnostiach o 3 %. Rast výdavkov zaznamenala aj verejná správa o 5,6 %. Výrazne vyššia bola tvorba hrubého kapitálu o 10 %, tvorba hrubého fixného kapitálu, čo je objem investícií, si za prvých šesť mesiacov roka podržala rast, ale podstatne miernejší, o 1,2 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies