BRATISLAVA – Slovenskí ovocinári zaznamenávajú v tomto roku u jabĺk takmer rekordné úrody. Spamätávajú sa však aj z minuloročnej straty 6 miliónov eur a čakajú na odškodnenie štátu, ktoré by podľa predsedu Ovocinárskej únie (OÚ) SR Mariána Vargu malo byť na úrovni okolo 10 %. Najmä u tých, ktorí dodávali jablká do obchodných reťazcov a utrpeli najväčšie škody.
"Strata bola spôsobená viacerými faktormi. Jednak embargom uvaleným na dovoz ovocia z EÚ do Ruska, čím nám v predaji konkurovali úniou dotované jablká z Poľska, ktoré mali pôvodne smerovať na ruský trh a tiež skladované odrody jabĺk dovezené z Talianska, ktoré sa pred Vianocami predávali za nižšie ceny. Ale aj veľmi dobrou, takmer rekordnou úrodou jabĺk na Slovensku v dobrej kvalite, ktorú sme tak nevedeli predať," vysvetlil šéf únie ovocinárov. Preto predávali slovenskí ovocinári svoju minuloročnú úrodu väčšinou pod výrobné náklady. "Nemohli sme sa brániť, preto sme na vlaňajšej úrode utrpeli pomerne veľkú stratu. V tomto roku sme na problém niekoľkokrát upozornili a robia sa všetky kroky, aby sa to riešilo odškodnením," povedal Varga pre TASR. Odškodnenie zo strany štátu by podľa neho bolo pre ovocinárov "malým povzbudením".
Odbyt poľských jabĺk už podľa Vargu nie je natoľko dotovaný EÚ, a preto by sa nemala zopakovať situácia z vlaňajška, aby sa na Slovensku aj tento rok predávali za dumpingové ceny. Navyše, ako povedal, ich odbyt bol presmerovaný z Ruska do Indie, ale aj do Afriky a na Blízky Východ.
"V tomto roku sa trh s jablkami otvoril na lepšej cenovej úrovni ako vlani, ale priemerné ceny sú stále horšie, ako tomu bolo pred dvoma, tromi rokmi. Pre producentov sa rysujú priemerné ceny jabĺk a hrušiek okolo 0,35 eura až 0,40 eura za kilogram a v obchode pre konečného spotrebiteľa to môže byť 1,20 eura až 1,30 eura, niekde aj 1,50 eura. Oproti roku 2014 sme zaznamenali nižšie úrody čerešní, rekordné u jahôd, veľmi vysoké u marhúľ a hrušiek. Bol veľmi suchý teplý rok, preto veľkosť plodu nie je taká, ako by sme očakávali. Jeseň ešte dobieha, kto mal dobré závlahy, môže mať aj rekordné ovocie," zhodnotil Varga.
Ovocinárstvo napriek minuloročným výkyvom má podľa Vargu budúcnosť, keďže konzumácia ovocia sa na Slovensku stala už tradíciou. "Z celkovej produkcie ovocia tvoria 70 % jablká. Predpoklady na úspešné podnikanie na Slovensku sú, keďže máloktorá krajina má také dobré podmienky na pestovanie chutného ovocia," myslí si predseda OÚ SR.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies