Slovenskí stredoškoláci pripravení na svetové finále robotickej súťaže FIRST GLOBAL

NETKY.SK • 21 September 2024, 10:55 • 2 min
Slovenskí stredoškoláci pripravení na svetové finále robotickej súťaže FIRST GLOBAL

POPRAD - Víťazi slovenského kola robotickej súťaže FIRST GLOBAL sú pripravení na svetové finále. Stredoškoláci z Gymnázia M. Rúfusa v Žiari nad Hronom a Duálnej akadémie v Bratislave spojili svoje sily a úspešne postavili prototyp robota, s ktorým za nás zabojujú 26. septembra v Aténach.

slovakia

left justify in out

V rodisku modernej olympiády sa stretnú súťažiaci zo 190 krajín sveta, aby si zmerali sily v trochu netradičnom športe. V súťaži FIRST GLOBAL 2024 sa študenti pokúsia vyvinúť robotické riešenia, ktoré by mohli prispieť k efektívnejšiemu pestovaniu a distribúcii potravín na celom svete. Tohtoročnou témou je totiž Feeding The Future

 

Počas prázdnin programovali robota

Slovenskú reprezentáciu tvoria študenti z dvoch rôznych škôl, ktorí sa spojili do tímu po výhre v národnom kole v Košiciach. Po spoločnom sústredení v Poprade pracovali počas celých prázdnin, aby naprogramovali a vyrobili robota s dvoma ovládačmi. Keďže téma súťaže sa nesie v duchu udržateľnosti potravín, bol pomenovaný po významnom vedcovi so slovenskými koreňmi, Štefanovi Jedlíkovi. Vďaka jeho patentu na výrobu sódovej vody vznikla v Uhorsku prvá výrobňa tohto typu.

„Myslím si, že slovenský tím vytvoril veľmi konkurencieschopný prototyp. Naše šance v súťaži zvyšuje okrem spoľahlivého dizajnu aj kvalitná stratégia hry,“ hovorí Adam Kukla, predseda o.z. FIRST Global Slovakia.

 

Inšpirovaný tankom

Ovládanie robota je inšpirované mechanizmom, ktorý využívajú tanky. Každá strana robota zrýchľuje samostatne, čo je výhodné pri rýchlom otáčaní. Zdvihák je založený na výťahovom systéme a dokáže sa dostať až do výšky 173 cm. Aby študenti stihli do 2 minút a 30 sekúnd dostať čo najviac lôpt do výšky 120 cm, využili naklonenú rovinu s jednoduchým motorovým mechanizmom.

„Najväčšia výzva, ktorej sme čelili, bolo jednoznačne časové obmedzenie, keďže sada na stavbu robota nám prišla pred mesiacom. Aj keď sme mali naozaj málo času na plánovanie a stavbu samotného robota, za jeho najlepšiu časť považujem mohutný zdvihák,“ zhodnotila kapitánka tímu Alexandra Hajdúchová.

 

V súťažnej disciplíne musia roboty umiestniť lopty reprezentujúce vodu a energiu (s priemerom až 28 cm) do vyvýšených nádob. Za každú úspešne ušetrenú dvojicu vody a energie sa vyprodukuje jedlo (oranžové lopty), ktoré je potrebné odniesť do skladu. Tím získa bonusové body aj za spoľahlivý a vyvážený dizajn, vďaka ktorému sa robot na platforme neprevráti.

Sledujete postup našich študentov na súťaži 2024 FIRST Global Challenge naživo 26. - 29.9. na odkaze first.global/live. Prihlásiť sa do súťaže FIRST Global Slovensko 2025 a získať šancu reprezentovať Slovensko v ďalšom ročníku celosvetovej súťaže bude možné už v októbri 2024.

Doplňujúce informácie o súťaži FIRST Global: https://first.global/fgc. Predstavenie slovenského tímu: http://firstglobal.sk/ Facebook slovenského tímu tu: https://www.facebook.com/FIRSTGlobalSlovakia/ Instagram slovenského tímu tu: https://www.instagram.com/firstglobalslovakia/ TikTok slovenského tímu tu: https://www.tiktok.com/@firstglobalslovakia.

FIRST Global Slovakia je slovenské občianske združenie, ktorého hlavným zámerom je každoročne vyberať, mentorovať a sprevádzať slovenskú reprezentáciu na medzinárodnej olympiáde v robotike. Našou úlohou je pomáhať mladým ľuďom objavovať a rozvíjať ich záujem nielen o robotiku, ale aj o vedu, technológie, strojárstvo a matematiku (STEM - science, technology, engineering, mathematics).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FIRST Global Slovakia, Foto:
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies