Slovensko a Chorvátsko chcú prehĺbiť spoluprácu v energetike a investíciách + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 6 September 2024, 15:24 • 4 min
Slovensko a Chorvátsko chcú prehĺbiť spoluprácu v energetike a investíciách + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - Ministri diskutovali tiež o medzinárodných a európskych témach, vrátane migrácie a situácie v regióne západného Balkánu.

slovakia

left justify in out

Slovensko a Chorvátsko majú veľmi dobré a rozvinuté bilaterálne vzťahy, ktoré chcú ďalej rozvíjať vo všetkých oblastiach. Uviedol to minister zahraničných vecí Juraj Blanár na spoločnej tlačovej konferencii s chorvátskym ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Gordanom Grlićom Radmanom, ktorého prijal v piatok počas oficiálnej návštevy Slovenska.

Hlavnými témami ich rokovania boli hodnotenie a rozvoj bilaterálnych vzťahov, ako aj otázky hospodárskej spolupráce so zameraním na energetiku a energetickú bezpečnosť. Diskutovali tiež o medzinárodných a európskych témach, vrátane migrácie a situácie v regióne západného Balkánu.

"Chorvátsko a Slovensko majú na mnohé otázky podobný pohľad, zdieľame rovnaké hodnoty. Naše bilaterálne vzťahy sú veľmi dobré a chceme ich rozvíjať v každej oblasti, či už ide o ekonomiku, spoluprácu v rámci Európskej únie alebo investície. Slovenskí investori už objavujú Chorvátsko a boli by sme radi, ak by to platilo aj z chorvátskej strany," uviedol Blanár.

Obaja ministri vidia potenciál prehlbovania spolupráce najmä v oblasti energetiky. Grlić Radman potvrdil, že Chorvátsko má dostatočné kapacity na dodávky ropy pre Maďarsko, Slovensko a krajiny západného Balkánu.

"Ropovod Janaf je plne pripravený zásobovať Slovenskú a Maďarskú republiku aj krajiny západného Balkánu. Jeho ročná kapacita presahuje 16 miliónov ton surovej ropy," vysvetlil a dodal, že kapacitu potvrdili aj nedávne testy.

Blanár poďakoval chorvátskej strane za tieto informácie a vyjadril optimizmus, no upozornil, že ďalšie kroky závisia od rokovaní na úrovni rafinérií, ktoré musia uzavrieť potrebné kontrakty.

"Kým nebudú uzavreté zmluvy, nie je dohoda," poznamenal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies